Gerechten uit de keuken van Noord-Macedonië
Полнети пастрмки – Polneti pastrmki
Gevulde forel
De forellen uit het Meer van Ohrid zijn beroemd vanwege hun roze vlees en hun delicate smaak. Met die forellen maken ze de smakelijkste gerechten, zoals deze, waarin de forel wordt gevuld met een mengsel van spinazie en kaas. Ohrid forellen zijn hier natuurlijk niet te krijgen, en bovendien worden ze door overbevissing zo ongeveer met uitsterven bedreigd. We nemen dus gewoon regenboogforellen van de visboer. Ook die zullen met dit smakelijke recept beslist niet teleurstellen.
Voor deze gevulde forel hebben we nodig:
4 forellen van 250 gr. elk
citroensap
boter
zout en peper
voor de vulling:
100 gr. gekookte en fijngehakte spinazie
100 gr. ongezouten witte kaas (“feta” van koemelk of hüttenkäse/cottage cheese)
1 el. bloem
1 eierdooier
2 el. crème fraîche
schil en sap van 1 citroen
nootmuskaat
zout en peper
Verwarm de oven voor op 180ºC.
Was de forellen en dep ze goed droog. Wrijf ze in met zout, peper en citroensap.
De gekookte spinazie (vers of diepvries) laat je goed uitlekken. Knijp er nog een beetje het vocht uit. Verkruimel de kaas erboven en meng het met de eierdooier, twee eetlepels crème fraîche, een eetlepel bloem en wat citroensap en de fijn geraspte citroenschilletjes. Kruid het met zout, peper en een snufje nootmuskaat. Verdeel de vulling in vier delen en stop het in de buikholte van de forellen.
Bestrijk vier vellen aluminiumfolie met een beetje boter. Leg op elk een gevulde forel. Maak met een scherp mes drie sneden in de vis en wikkel in het folie. Leg ze in een bakblik, giet er een laagje water in van 1 cm. en zet ze een half uur in de voorverwarmde oven.
Dien de forellen op met een partje citroen, een dot peterselie, gekookte aardappelen en evt. een salade.