Macedonische recepten   Gerechten uit de keuken van Macedonië

 

Кромидарник – Kromidarnik
Vegetarische ovenschotel

Een werkelijk oeroud gerecht is het, zoals de oma van oma dat al maakte. Kromidarnik is een ovenschotel van uien, rijst en tomaten, gekruid met paprikapoeder. Het lijkt wel wat op het veel bekendere djuvetsjrijst, met het grote verschil dat in dit gerechtje niet de rijst, maar de uien de hoofdrol spelen. Zoals de naam al zegt overigens. Een “kromid” (кромид) is namelijk een ui in het Macedonisch.

Kromidarnik wordt traditiegewijs in kleine aardewerken ovenschaaltjes gebakken, ééntje per persoon, waarbij op ieder schaaltje een ei wordt gebroken. Hoeft niemand er ruzie over te maken.

kromidarnik

Voor voldoende kromidarnik voor 2 personen hebben we nodig:
1½ kg. uien
olie
1 kopje (1 dl.) rijst
2 kopjes (2 dl.) water
1 blik tomaten
1 el. zoet paprikapoeder
2 el. vegeta
zwarte peper en zout
2 eieren
bladpeterselie

kromidarnik
Snipper de uien en bak ze in wat olie zachtjes glazig. Als de uien zacht zijn gaat de rijst erbij. Bak het op een heel zacht vuurtje tien minuutjes verder.


Verwarm intussen de oven voor op 250ºC.

kromidarnik
Snij de tomaten uit het blik met een mes klein. Die gaan in de pan, samen met twee kopjes water plus het paprikapoeder, de vegeta, zout en peper erdoor. Doe het allemaal over in een ovenschaal, of in twee kleintjes*.


Schuif de kromidarnik in de hete oven. Wanneer het spul begint te borrelen verlaag je de oventemperatuur naar 180ºC. Laat het een uurtje bakken. De kromidarnik is klaar wanneer alle vloeistof zo goed als verdampt is.

kromidarnik
Tegen het einde van de baktijd breek je er de eieren op. Zorg dat de dooiers heel blijven. Schuif het nog even in de oven tot de eieren gestold zijn.


Bestrooi de kromidarnik met peterselie en zet hem heet op tafel. Lekker met brood en evt. een salade.

 


download dit recept

Eén reactie op “Kromidarnik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *