Macedonische recepten      Gerechten uit de keuken van Noord-Macedonië

 

Манџа од леќа – Mandzja od lekja
Linzen stoofpot

Mandzja od lekja, dat betekent gewoon “eten van linzen”. Vandaag schaft de pot dus linzen. Het gerecht lijkt in veel opzichten op de in deze contreien zo populaire witte bonenschotels, maar dan natuurlijk niet met bonen, maar -u raad het al- met linzen. De munt maakt er dan toch weer iets aangenaam verrassends van.

Hoe dan ook is het een uiterst smakelijk gerecht, helemaal veganistisch en daarbij ook nog eens werkelijk heel, heel erg gezond. Napoleon, die was gek op linzen, zo heb ik mij laten vertellen. En kijk eens hoe ver híj het geschopt heeft…

Linzen stoofpot

Voor deze Macedonische linzen stoofpot hebben we nodig:
400 gr. linzen
2 uien
2 vleestomaten
3 tenen knoflook
1 el. vegeta
1 el. bloem
1 el. zoet paprikapoeder
olie
zout
gedroogde munt

Linzen stoofpot
Een van de uien snij je klein en bak je in wat olie glazig. Als je ui goed is gaan de in stukken gehakte tomaten erbij. Laat het meebakken tot het vocht uit de tomaten zo goed als verdampt is. Dan gaan de linzen in de pan, de geperste tenen knoflook en de vegeta. Zet de pan terug op het gas en giet er zoveel water bij dat het allemaal goed onder staat. Breng het aan de kook en zet het vuur laag.


Tijdens het koken zuigen de linzen vocht op en verdampt een deel van het water. Af en toe even kijken dus of het niet te droog wordt, en zo nodig wat water toevoegen. Maar niet te veel, want we willen een smeuïg stoofpotje, maar beslist geen soep. Kook de linzen in ieder geval een uurtje heel zachtjes door, tot ze zacht en een klein beetje papperig worden.

Linzen stoofpot
Snij de tweede ui in fijne ringen. Die bak je in twee eetlepels olie tot ze glazig zijn. Strooi er de eetlepel bloem bij, roer het goed en bak tot de kleur goudgeel wordt. Haal het pannetje van het vuur en roer er het paprikapoeder doorheen. Deze roux gaat bij de linzen. Roer het allemaal goed om en kruid het met de munt. Laat het nog tien minuutjes zachtjes doorpruttelen.


Proef de linzen stoofpot af op zout en peper en zet hem gloeiend heet op tafel met een stuk brood. Gezond en lekker, dat is het.

 

Linzenschotel
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *