Macedonische recepten      Gerechten uit de keuken van Macedonië

 

Манџа од леќа – Mandzja od lekja
linzenschotel

Mandzja od lekja, dat betekent gewoon “eten van linzen”. Vandaag linzenpot, dus. Het gerecht lijkt in veel opzichten op de in deze contreien zo populaire witte bonenschotels, maar dan natuurlijk niet met bonen, maar met linzen. De munt maakt er dan toch weer iets aangenaam verrassends van.

Hoe dan ook is het een uiterst smakelijk gerecht en daarbij ook nog eens werkelijk heel, heel erg gezond. Napoleon, die was gek op linzen, zo heb ik mij laten vertellen. En kijk eens hoe ver híj het geschopt heeft…

Linzenschotel

400 gr. linzen
2 uien
2 vleestomaten
3 tenen knoflook
1 el. vegeta
1 el. bloem
1 el. paprikapoeder
olie
zout
gedroogde munt

Een van de uien snij je klein en bak je in wat olie glazig. Als je ui goed is gaan de in stukken gehakte tomaten erbij. Laat het meebakken tot het vocht uit de tomaten zo goed als verdampt is. Dan gaan de linzen in de pan, de geperste tenen knoflook en de vegeta. Zet de pan terug op het gas en giet er zoveel water bij dat het allemaal goed onder staat. Breng het aan de kook en zet het vuur laag.

Tijdens het koken zuigen de linzen vocht op en verdampt een deel van het water. Af en toe even kijken dus of het niet te droog wordt, en zo nodig wat water toevoegen. Maar niet te veel, want we willen een smeuïg stoofpotje, maar beslist geen soep. Kook de linzen in ieder geval een uurtje heel zachtjes door, tot ze zacht en een klein beetje papperig worden.

Snij de tweede ui in fijne ringen. Die bak je in twee eetlepels olie tot ze glazig zijn. Strooi er de eetlepel bloem bij, roer het goed en bak tot de kleur goudgeel wordt. Haal het pannetje van het vuur en roer er het paprikapoeder doorheen. Deze roux gaat bij de linzen. Roer het allemaal goed om en kruid het met de munt. Laat het nog tien minuutjes zachtjes doorpruttelen.

Proef af op zout en peper en zet het gloeiend heet op tafel met een stuk brood. Gezond en lekker, dat is het, origineel Macedonisch of niet.

 

Linzenschotel
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *