Macedonische recepten      Gerechten uit de keuken van Macedonië

 

Мусака – Musaka

De ons welbekende Griekse moussaka, met bechamelsaus, kaas en aubergines, staat ver van dit traditionele ovenpannetje. Dat is een uitvinding van een Griekse kok die in Parijs zijn métier heeft geleerd, vandaar de bechamelsaus. Niet alleen in Griekenland, maar in alle landen van de Balkan is moussaka een populair gerechtje, maar dan wel in de traditionele, oeroude versie, zoals die waarschijnlijk ergens in de 16de eeuw in het kielzog van de Ottomanen de Balkan kwam opmarcheren. Moussaka is namelijk een van oorsprong Perzisch gerechtje.
Deze Macedonische versie bestaat uit een ui, een wortel, een paar aardappelen en gehakt. Het wordt gewoonlijk afgedekt met een mengsel van eieren en melk, maar soms ook -zoals hier- met eieren en yoghurt.

Musaka

1 kg. aardappelen
500 gr. rundergehakt
1 grote ui
1 grote wortel
½ dl. olie
zout en peper
1 el. zoet paprikapoeder

5 dl. yoghurt (10% vet)
3 eieren
1 el. bloem

Snipper de ui en snij de wortel klein. Bak ze heel rustigjes in wat olie tot de ui glazig wordt. Zet het vuur wat hoger en doe er het gehakt bij. Bak het al omscheppend tot het gaat kleuren. Kruid het met zout en peper, zet het vuur uit en meng er het paprikapoeder door.

Schil de aardappelen en snij ze in flinterdunne plakjes. Leg die in laagjes in een ingevette ovenschaal. Daarop schep je het gehakt. Dek de schotel af met een deksel en bak het 40 minuten in een hete oven, 200ºC.

Meng de eieren met de yoghurt en de bloem. Giet het over de moussaka en zet het terug in de oven. Verlaag de temperatuur naar 150ºC. en bak het nog eens 20 minuten.

 

Musaka
download dit recept

1 reactie op “Musaka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *