Gerechten uit de keuken van Noord-Macedonië
Полнети пиперки – Polneti piperki
Gevulde paprika
Gevulde paprika’s zijn op de hele Balkan populair, van Bulgarije tot Slovenië; van Montenegro tot Roemenië. Die vulling wordt gemaakt met van alles en nog wat, zoals bijvoorbeeld met gehakt, met kaas, met aardappel, met slagroom met bonen of, zoals in dit receptje voor polneti piperki – gevulde paprika – uit Macedonië, met hete pepertjes, uien en ham.
Voor onze Noord-macedonische polneti piperki – gevulde paprika – hebben we nodig:
8 niet te grote groene of rode puntpaprika’s
4 kleine uien
2 hete pepertjes
1 teentje knoflook
100 gr. ham
1 blikje tomatenpuree
zout en peper
2 oudbakken boterhammen
2 eieren
paneermeel
Van de paprika’s snij je een kapje van de bovenkant af. Haal ze leeg en was ze. Kook ze vijf minuten in een pan gezouten water en laat ze daarna goed uitlekken.
De uitjes en de pepertjes hak je fijn. Bak ze samen zachtjes in wat hete olie tot de uien glazig zijn. Ondertussen snij je de knoflook fijn. Die mag nog twee minuutjes meebakken. Doe er dan de tomatenpuree en de in stukjes gesneden ham bij, kruid het met zout en peper en haal het van het vuur.
Het brood week in in wat melk. Knijp het uit en meng het dan met de twee eieren door het uien-ham-mengsel. Daarmee vul je de paprika’s. De bovenkant bestrooi je met wat paneermeel.
Leg de paprika’s in een ingevette ovenschaal en bak ze in een op 180ºC. voorverwarmde oven. 20 tot 25 minuten. Dat zou voldoende moeten zijn.