Macedonische recepten       Gerechten uit de keuken van Noord-Macedonië

 

Охридски чомлек – Ohridski čomlek
Stoofschotel uit Ohrid

Uit de Turkse keuken kennen we het zeer traditionele çömlek kebabı, “aardewerk kebab”, een gerecht van lamsvlees en groenten dat wordt gebakken in een kruik van aardewerk die wordt afgedekt met een laagje deeg. Dit gerecht is -naar alle waarschijnlijkheid- in het kielzog van de Osmaanse overheersers de Balkan op komen kuieren. Niet zo erg ver en niet zonder kleerscheuren, want het is in Macedonië en Albanië blijven steken, waarbij de receptuur grondig werd herzien. Čomlek, zoals de Macedonische naam luidt, wordt gemaakt met rundvlees, kleine uien en wijn, dat samen met wat kruiden, olie en azijn wordt gestoofd in de oven. Het is een specialiteit waarvan de oorsprong wordt toegedicht aan de keukenprins(es)jes van de fraaie stad Ohrid aan het nog fraaiere meer met dezelfde naam. Op het culinaire vlak tot ver buiten de grenzen beroemd vanwege de vissoep, de bijzondere forellen en deze sappige en smakelijke stoofschotel uit Ohrid, de Ohridski čomlek.

stoofschotel uit Ohrid

Voor deze Ohridski čomlek – stoofschotel uit Ohrid – hebben we nodig:
1 kg. niet te mager rundvlees
2 tl. vegeta
1 kg. kleine uien
5 – 7 tenen knoflook
2 laurierbladeren
1 el. zoet paprikapoeder
zwarte peper
2 dl. witte wijn
2 el. olie
2 el. witte wijnazijn

stoofschotel uit Ohrid
Snij het vlees in stukken, even groot als de uien. Meng het met de olie en de vegeta en zet het een nacht in de koelkast.


De volgende dag pel je de uien en de tenen knoflook. Die leg je in een ovenschaal. Daarop leg je het vlees. Leg er de laurierbladeren tussen en bestrooi het met het paprikapoeder en zwarte peper naar smaak. Giet er de resterende olie waarin je het vlees hebt gemarineerd bij, de azijn en de witte wijn. Giet er -zo nodig- zoveel water bij tot het allemaal juist bedekt is. Dek het af met een deksel of met aluiminiumfolie.

stoofschotel uit Ohrid
Zet de schotel in een op 180C. voorverwarmde oven en laat het daar 2 tot 2½ uur gaan.


Serveer de Ohridski čomlek met warme pita’s. Frietjes of gebakken aardappeltjes, dat mag natuurlijk ook…

stoofschotel uit Ohrid

 

Stoofschotel uit Ohrid
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *