Macedonischse recepten      Gerechten uit de keuken van Noord-Macedonië

 

Тулумба – Tulumba
Siroopkoekjes

Dit is een populair dessertje/zoetigheidje dat je terugvindt in alle keukens van het voormalige Ottomaanse Rijk, en dus ook in die van Macedonië. Tulumba zijn kleine gekartelde cilindertjes van ongerezen deeg die worden gefrituurd in de hete olie en daarna worden bedekt met suikersiroop. Lekker voor na de maaltijd, bij de koffie of de thee.

Voor een flinke schaal tulumba hebben we nodig:
30 gr. boter
3 dl. water
230 gr. bloem
4 eieren
1 snuf zout
olie om te frituren

en voor de siroop:
3 dl. water
350 gr. suiker
het sap van een halve citroen

Tulumba
Laat de boter smelten in een pan. Doe het water erbij en breng het aan de kook. Haal de pan van het vuur, meng er de bloem en een snuf zout onder en laat het goedje helemaal afkoelen. Dan meng je de eieren erdoor,één voor één, en zet je het een uurtje opzij.


Ondertussen maak je de siroop. Water, suiker en citroensap doe je in een pannetje en breng je aan de kook. Laat het een kwartiertje heel zachtjes koken. Dan zet je het vuur uit en laat je het afkoelen.

Tulumba
Nu maken we de tulumba. Verhit de frituurolie tot 180ºC. Het deeg doe je in een spuitzak met een gekartelde spuitmond met een diameter van ongeveer 2½ cm. Pers de deegmassa erdoor en snij het steeds af op 5 a 6 cm.. Die stukjes deeg gaan in de kokende olie tot ze mooi goudbruin kleuren. Haal ze uit het vet en laat ze even uitlekken op keukenpaier. Dan gaan ze in de koude siroop. Laat de tulumba zeker een kwartiertje badderen. Dan mogen ze aan tafel.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *