Macedonische recepten      Gerechten uit de keuken van Macedonië

 

Турли тава – Turli tava
Ovenschotel van vlees en groenten

Een turli tava is een eenpansmaaltijd van verschillende soorten vlees en groenten. Het wordt gebakken in de oven. Het recept heeft haar oorsprong in Turkije, meegekomen met de Osmanen die het in deze contreien eeuwenlang voor het zeggen hadden. Turli betekent gemengd, en een tava is de ovenschaal van ongeglazuurd aardewerk waarin het gerecht wordt klaargemaakt.

Turli tava

Voor deze Macedonische turli tava hebben we nodig:
1 kg. niet te mager vlees. Dat kan lams-, kalfs- of varkensvlees zijn, of een combinatie daarvan
2 uien
200 gr. okra
1 aubergine
2 wortelen
2 – 3 puntpaprika’s
1 hete peper
150 gr. erwten
150 gr. sperziebonen
3 – 4 aardappelen
1 blik tomatenpuree
zout en peper
bladpeterselie

Snij de uien in ringen, de wortelen in schijfjes en de aubergine in blokjes. De paprika’s en de peper snij je klein. De aardappelen schil je en snij je in kleine blokjes. Bak de uien in olie. Als die glazig zijn gaan de worteltjes, de paprika en de peper erbij. Laat het even meebakken. Dan mag de aubergine erin, en tot slot de aardappelen, de erwten, de sperziebonen en als laatste de okra. Kruid het met zout en peper en schep het goed om. Het vuur mag uit.
Ondertussen snij je het vlees in hapklare brokken. Kruid het royaal met zout en peper. Bak het in een aparte pan met hete olie snel rondom bruin. Doe het vlees bij de groenten, giet er het tomatensap bij en meng het goed.

Schep alles over in een ovenschaal van aardewerk. Giet er zoveel water bij dat alles net onder staat. Beslist niet meer: het vocht moet aan het einde van de bereidingstijd zijn ingedikt tot een dikke saus.

Zet de turli tava in een op 200ºC. voorverwarmde oven en bak het in 1½ uur gaar.

Laat het even afkoelen en bestrooi de turli tava met verse bladpeterselie.

 


download dit recept

2 gedachten over “Turli tava

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *