Gerechten uit de keuken van Noord-Macedonië
Риба на трска – Riba na trska
Vis op riet
Het Dojranmeer ligt in het zuidoosten van Macedonië, op de grens met Griekenland. Na het Meer van Ohrid en het Prespameer, in het westen, is het -hoewel een flink stuk kleiner dan die twee- het derde grootste van Macedonië.
Aan de westelijke oever van het meer ligt het stadje Dojran, op een steenworp van de Griekse grens. Of beter gezegd: lag Dojran, want de stad werd tijdens de Eerste Wereldoorlog met de grond gelijk gemaakt. Na de oorlog bouwden de teruggekeerde bewoners op de ruïnes van het oude Dojran twee dorpen: Star Dojran en Novi Dojran; oud en nieuw Dojran. Het stadje richt zich nu vooral op het toerisme, dat de laatste jaren behoorlijk in de lift zit. De visserij, die vroeger de belangrijkste inkomstenbron was, heeft dan wel nooit meer zijn oude glorie hervonden, maar gevist wordt er nog steeds, getuige de vele schotels met vette zoetwatervissen die in de restaurantjes op tafel verschijnen.
Het meest traditionele van al die visgerechten is wel deze riba na trska: vis op riet. De vis die voor dit recept wordt gebruikt is gewoonlijk voorn of baars. Die vissen hebben hun hele leventje tussen het riet gewoond, en in dit recept worden ze op een bedje van stroken van datzelfde riet op houtskool gegrild, maar niet voordat de vissen zijn gevuld met een mengsel van uien en wat eenvoudige kruiderij. Het riet, geweekt in water, voorkomt dat de vissen verbranden.
Heb je een sportvisser in de familie, vraag hem dus om dit keer de rietvoorns niet terug te gooien, maar mee naar huis te nemen, samen met een bundeltje riet van de waterkant. Weer eens iets anders op de bbq deze zomer.
Voor onze vis op riet hebben we nodig:
2 kg. baars of voorn
zout
olie
6 – 7 uien
1 bos bladpeterselie
1 el. vegeta
1 – 2 tl. scherp paprikapoeder (of meer, naar smaak)
1 el. zout
Splijt of snij het riet in stroken die iets langer zijn dan de vissen en leg het in koud water zodat het straks goed nat is.
Ontschub de vissen en haal ze leeg. Kop, staart en vinnen laten we gewoon zitten. Maak om de 1 à 2 cm. dwars over de vis sneden en wrijf ze royaal in met zout, van binnen en van buiten. Leg ze in de koelkast.
Snij de uien fijn en bak ze in wat olie glazig. Zet het vuur uit en meng er de gehakte peterselie door, plus zout, paprikapoeder en vegeta.
Vul de vissen met het uienmengsel en smeer ze in met olie. Leg ze op een paar stroken riet op de hete gril. Een half uur mogen ze bakken. Smeer ze opnieuw in met olie, leg op de bovenzijde riet, keer de vis en bak ze af.
Zet de vissen op tafel met het riet, en geef er wat schijfjes citroen bij.