Montenegrijnse recepten        Gerechten uit de keuken van Montenegro

 

Paštrovski makaruli
Boekweit macaroni

Zelf pasta maken van boekweit. Dat is niet alleen lekker traditioneel, echt, origineel en authentiek Montenegrijns, maar bovendien ook nog eens geschikt voor mensen met een gluten-allergie. In boekweit zitten namelijk geen gluten. Boekweit is geen graan, maar een plant uit de duizendknoopfamilie waarvan de zaadjes worden vermalen tot meel. En van dat meel gaan we dus, met behulp van een snuf zout, een scheutje olie en wat water, boekweitpasta maken.

Deze boekweitpasta eet je bijvoorbeeld met kalfsvlees uit Ulcinj of pašticada.

Voor onze boekweitpasta hebben we niet veel nodig:
1 pond boekweitmeel
1 el. olie
een snuf zout
water

Boekweitpasta
Zeef het meel in een kom. Maak een kuiltje in het midden en doe daar het zout in, de olie en een beetje water. Meng het door elkaar, en doe er steeds wat water bij tot je een kleverig deeg hebt. Leg het op een licht bebloemd werkblad en kneed het goed tot het mengsel glad wordt en niet langer aan je vingers blijft kleven. Leg het in een lichtjes ingevette schaal, dek het af en zet het een half uur opzij.


Rol het deeg uit tot een dikte van 2 mm. en snij ze in smalle stroken, die net breed en lang genoeg zijn om precies rond de steel van een houten lepel te passen. Rol steeds zo’n strook rond die steel en snij ze op een paar plaatsen door, zodat je (ruwe) buisjes krijgt van zo’n 5 cm. lang.; iets wat in de verte lijkt op penne rigate. Laat het op een keukendoek drogen.

Boekweitpasta
Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook en kook daarin de paste tot ze zacht is. Laat het uitlekken, doe het in een voorverwarmde borden en besprenkel het met een beetje olie en lekker veel geraspte kaas.


Als dat allemaal te veel moeite is dan heb ik hier nog een suggestie:

Boekweitpasta
Is ook heel lekker.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *