Montenegrijnse recepten      Gerechten uit de keuken van Montenegro

 

Čorbast pasulj
Bonenschotel

Bonen zijn altijd heerlijk, zowel bij warm als bij koud weer. Bovendien zijn ze onfatsoenlijk gezond, want boordevol proteïne en andere zaken zoals ijzer, kalium, seleen, vitamine B1 en foliumzuur, waarvan gefluisterd wordt dat het heilzaam zou zijn voor het lichaam. Het is ook een praktisch gerecht: het is makkelijk te maken en je kunt het meerdere malen opwarmen, want de smaak gaat er alleen maar op vooruit. “Bonen van de vorige dag”, die zijn het lekkerst.

Gewoonlijk worden deze op heel de Balkan populaire bonenschotels gebakken in de oven, maar vandaag niet. Vandaag hebben we dus een gekookte bonenschotel. De bonen in dit recept uit Montenegro worden heel zachtjes gekookt -of beter gezegd; gestoofd- in water met spek, uien, wortelen en kruiden. Als alles volgens plan verloopt vormt het ingekookte vocht aan het eind van de kooktijd voor een dikke, smakelijke saus.

Gekookte bonenschotel

Voor 6-8 porties van deze gekookte bonenschotel heb je nodig:
350 gr. witte bonen
2 uien
2 wortels
1 teen knoflook
100 gr. gerookt spek
zout en peper
1 heet pepertje (2 mag ook)
1 laurierblad

Gekookte bonenschotel
Week de bonen een nacht in ruim water. De volgende dag giet je ze af. Doe nieuw water in de pan en breng het aan de kook. Laat het een paar minuten koken en giet het opnieuw af.


Ondertussen snipper je de uien en snij je het spek in dobbelsteentjes. Bak ze samen in een grote, zware pan in een paar el. olie heel rustig tot de uien glazig worden . Snij de wortels in schijfjes en hak de knoflook fijn. Verwijder de zaadlijsten uit de peper(s) en snij ze in reepjes. Als de uien gaan kleuren mag het er allemaal bij. Laat het 2 – 3 minuten meebakken.

Gekookte bonenschotel
Nu gaan de uitgelekte bonen erbij. Laat ze onder regelmatig omscheppen een paar minuten meebakken.


Kruid de bonenschotel met zout en peper, doe er het laurierblad bij. Giet er 1½ l. water bij en breng het aan de kook. Zet het vuur zo laag mogelijk en laat de bonenschotel heel rustig gaar koken, met het deksel schuin op de pan. Hoe langer, hoe beter. Het is goed als de bonen zacht, maar niet papperig zijn.

Gekookte bonenschotel
Als het te droog dreigt te worden mag er nog een beetje water bij, maar de bedoeling is om de bonenschotel niet af te gieten. Het vocht moet aan het einde van de kooktijd ingedikt zijn tot een smeuïge saus.


Zijn de bonen goed maar is de saus toch nog te dun? Maak het dan gewoon wat dikker met wat in water opgeloste bloem of maïzena. Een paar minuutjes laten meekoken en verder net doen of je neus bloedt.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *