Montenegrijnse recepten      Gerechten uit de keuken van Montenegro

 

Imam bajeldi
Aubergines in tomatensaus

Imam bajeldi, dat betekent letterlijk: de imam viel flauw. Het verhaal wil dat een niet met name genoemd vrouwspersoon eens, lang geleden, een potje heeft gekookt voor een niet met name genoemde imam. Het gerecht was zo’n onverwacht succes dat de arme man flauw viel, overweldigd door de zalige, pure schoonheid van wat hij rook en proefde.

“En, was het een succes?” vroeg de nieuwsgierige buurvrouw de volgende dag. “Imam bajeldi!”, antwoordde de kokkin met een brede grijns, en sindsdien is dat de naam van dit eenvoudige, maar heerlijke gerecht van gestoofde aubergines met een saus van tomaten en uien.

Waar of niet waar, hier blijkt nog maar eens de grote invloed die het Ottomaanse Rijk heeft gehad op Montenegro en haar keuken, want de oorsprong van dit gerecht ligt in Turkije. En om commentaar uit Turkse hoek voor te zijn: “Imam bayildi”. Precies. Zo schrijf je dat in het Turks.

Zo. En nu genoeg gekletst. Hup, de keuken in, want ik krijg er honger van!

Imam bajeldi - aubergines in tomatensaus

Voor onze imam bajeldi – aubergines in tomatensaus – hebben we nodig:
4 aubergines
olijfolie
2 uien, gehalveerd en in dunne ringen gesneden
6 tenen gehakte knoflook
250 gr. rijpe tomaten (of een blik)

(Dit gerecht staat of valt met de kwaliteit van de tomaten. Neem alleen verse tomaten als ze echt rijp, rood en zoet zijn, anders kun je veel en veel beter gepelde tomaten uit blik nemen.)

een scheut wijnazijn
zout en zwarte peper

Imam bajeldi - aubergines in tomatensaus
Breng een pan met licht gezouten water aan de kook. Snij de aubergines in de lengte doormidden en kook ze ongeveer 20 minuten, tot ze zacht zijn.


Ondertussen doe je in een andere pan een royale scheut olijfolie en bak daarin de ui en de knoflook tot ze zacht en lichtjes gebruind zijn. Doe er de tomaten en een scheutje wijnazijn bij en laat het dan zachtjes 20 minuten pruttelen, of tot de olie zich van de tomaten gaat scheiden.

Imam bajeldi - aubergines in tomatensaus
Laat de aubergines uitlekken, doe ze in een lichtjes ingevet bakblik en giet er de tomaten-uiensaus overheen. Kruid het met peper en zout en zet het 10 minuutjes in een op 180ºC. voorverwarmde oven. (Je kunt ze ook naast elkaar leggen in een ingevette koekenpan, overgieten met de saus en op een matig vuur zo’n 10 minuutjes grondig doorwarmen.)


Dien de imam bajeldi – aubergines in tomatensaus – meteen op, als het nog lekker heet is, met brood of rijst.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *