Montenegrijnse recepten      Gerechten uit de keuken van Montenegro

 

Krap u tavu
Karper in de pan

Een feestelijk gerecht van gebakken karper. De zoetzure tomatensaus met appels, kweeperen en pruimen en een pittig lepeltje chilipeper gaat wonderschoon samen met de aardse smaak van de karper.

1 karper (van ongeveer 2½ kg.) schoongemaakt, leeggehaald en ontschubd
2 kg. uien, gehakt
250 gr. gedroogde pruimen zonder pit
1 appel, geschild en in stukken gesneden
1 kweepeer, geschilde en in stukken gesneden
1 tl. chilipoeder
150 gr. gezeefde tomaten (dik tomatensap, maar zonder kruiden)
1 el. suiker
4 el. witte wijnazijn
3 el. bloem
½ l. water
½ l. olie
zout en peper

Leg de gedroogde pruimen in een kommetje met lauw water. Laat ze er een half uurtje in weken.

Maak met een scherp mes een paar sneden in de dikste delen van de karper zodat het vlees gelijkmatig gaar kan worden. Bestrooi de vis van binnen en van buiten ruimhartig met zout. Neem een hele grote pan (eentje waar de vis in past) en giet er het grootste deel van de olie in. Verhit de olie en laat de vis erin glijden.

Terwijl de vis bakt verhit je het beetje olie dat je over hebt in een andere pan. Bak daarin de gehakte uien tot ze glazig worden. Strooi de bloem en het chilipoeder over de uien en roer het goed door zodat alle olie wordt opgenomen. Meng het water met het tomatensap en roer dat er beetje bij beetje doorheen. Als je een dikke, gladde saus hebt gaan er de pruimen, de appel en de kweepeer door. Kruid het met de bruine suiker en de wijnazijn. Breng het aan de kook en laat het zachtjes koken tot het ingedikt is.

Terwijl je dit allemaal doet moet je ook nog even de oven voorverwarmen op 180ºC., en niet vergeten de vis voorzichtig een keer te keren.

Als de karper gaar is haal je hem uit de pan en legt hem in een ovenschaal of bakblik. Giet er de fruitsaus overheen. Zet het in de voorverwarmde oven en laat de vis een half uurtje bakken. Dien de karper op op een voorverwarmde schaal, overgoten met de saus.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *