Montenegrijnse recepten      Gerechten uit de keuken van Montenegro

 

Jagnjetina punjene piletinom
Met kip gevuld lamsvlees

Hier heb je nou zo’n “traditioneel Montenegrijns gerecht” dat al sinds jaar en dag de ronde doet op internet. Een heel zuiglam, gevuld met twee al even hele kippen, dat boven een open vuur wordt geroosterd.

Het klinkt een beetje als dat fameuze gerecht van gevulde kameel dat bij de Bedoeïenen het traditionele maal voor een vorstelijke bruiloft zou zijn: een kip dient als vulling voor een lam, dat als vulling voor een geit dient, die op haar beurt weer in een kameel gepropt wordt, waarna het hele zaakje aan een acht meter lange boomstam wordt geregen en boven een vuur ter grootte van een uitslaande woningbrand wordt geroosterd.

Toch is het recept -in tegenstelling tot dat van de kameel- zeker bruikbaar. Het gaat als volgt: een zuiglam (dat is een lammetje van maximaal 60 dagen oud dat nog melk drinkt bij mama schaap en niet zwaarder weegt dan 10 kilo) wordt van binnen en buiten ingesmeerd met het sap van zes limoenen en overvloedig gekruid met peper en zout. De buikholte wordt gevuld met twee hele kippen en dichtgenaaid. Het lam wordt boven een vuur geroosterd, waarbij het steeds bedruipt wordt met honing waardoor het een prachtige goudbruine korst krijgt.

Tsja. Leuk. Maar wie gaat dat in zijn achtertuintje staan maken? Het alternatief is simpel: we maken het gerecht op kleine schaal, gewoon in de oven. We maken van een stuk lamsschouder en een paar ons kippengehakt, een limoen en een ei een lamsrollade met kip gevuld. Die gaan we braden en bestrijken we tijdens dat braden met -precies- honing.

Lamsrollade met kip gevuld

Voor deze lamsrollade met kip gevuld hebben we nodig:
1 kg. lamsschouder, uitgebeend
300 gr. kippengehakt (of fijngehakte kipfilet)
1 ei
1 limoen
peper en zout
olie en boter
honing

Lamsrollade met kip gevuld
Ga de lamsschouder niet zelf uitbenen maar laat de slager het doen. Vraag hem om een mooie lap om een rollade van te maken.


Verwarm je oven voor op 150ºC.

Lamsrollade met kip gevuld
Meng het kippengehakt met het sap van de limoen en het losgeklopte ei. Kruid het met wat peper en zout. Bestrooi de lap lamsvlees goed met peper en zout. Spreid er het kippengehakt over uit en rol het stevig op. Bind het vast met keukentouw.


Wrijf de rollade in met olie en leg hem in een braadslee. Dek het af met aluminiumfolie en zet het in de oven. De volgende drie en een half uur heb je er geen omkijken naar.

Lamsrollade met kip gevuld
Na die tijd haal je de folie eraf. Bedruip het vlees met een lepel honing en wat van het braadvocht en zet het terug in de oven. Nu laat je het nog een half uur braden, waarbij je het regelmatig bedruipt met het braadvet en wat (extra) honing.


Als het vlees mooi goudbruin is zet je de oven uit. Zet de rollade op een rooster en laat hem in de oven rusten. Het vet in het bakblik kun je gebruiken om even snel (in een koekenpan) wat voorgekookte aardappeltjes in te bakken, als bijgerecht. De aanbaksels in het bakblik roer je los met wat water. Dat kun je gebruiken als jus voor over de in schijven gesneden lamsrollade.


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *