Montenegrijnse recepten      Gerechten uit de keuken van Montenegro

 

Jagnjetina u mleku
Lamsvlees in melk

Dit smakelijke gerecht van lamsvlees en aardappelen wordt traditiegewijs “ispod sača” gebakken; onder de as. Dat gebeurt in een schotel van aardewerk die wordt afgedekt met een ijzeren deksel. Het geheel wordt in de haard tegen het vuur gezet en met gloeiende as bedekt. Dat hebben we thuis allemaal niet, maar dat betekent natuurlijk niet dat we dit heerlijke potje aan onze neus moeten laten voorbijgaan. We gaan deze schotel van lamsvlees in melk in twee stappen maken. Eerst koken we het vlees gaar in de melk. Dan gaat het samen met de aardappeltjes in een ovenschaal en wordt het nog eens gebakken in de oven, waarna er een boterzacht potje vlees achterblijft met een volle, romige saus.

Lamsvlees in melk

voor 4 porties van dit lamsvlees in melk nemen we:
1 kg. lamsvlees van de schouder
4 – 5 wortelen
500 gr. aardappelen
3 – 4 tenen knoflook
1 laurierblad
platte peterselie
1 l. volle melk
peper en zout
2 tl. vegeta

Lamsvlees in melk
Snij het vlees in niet te kleine stukjes en leg ze in een diepe pan. Doe er de schoongemaakte tenen knoflook bij, de vegeta, laurier, een flinke snuf peper en een ruime snuf zout. Giet er de melk over en breng het langzaam aan de kook. Maak de wortelen schoon en snij ze in de lengte in repen. Die mogen er ook bij, samen met een hand gehakte peterselie. Laat het op een laag vuurtje heel zachtjes koken voor ongeveer een uur.


Tijd genoeg om je aardappelen te schillen en in niet te kleine stukken te snijden. Vet een braadslee in met olie, leg er de aardappelen in en strooi er een beetje vegeta overheen. Als het vlees gaar is gaat dat, samen met de melk en de groenten, over de aardappelen. Dek het af met aluminiumfolie en zet het in een hete (220ºC.) oven en laat het nog maar eens een uurtje bakken. Een kwartiertje voor het einde van de oventijd haal je het folie weg zodat het vlees fraai gaat kleuren en de saus nog wat kan indikken.

Lamsvlees in melk
Lepel het lamsvlees in melk op borden, versier het met wat peterselie en eet je buikje rond.

Lamsvlees in melk

 

Lamsvlees in melk
download dit recept

2 reacties op “Lamsvlees in melk

  1. De bedoeling is dat de melk gaat inkoken met als uiteindelijk resultaat een dikke, klonterige saus. Ze zal zeker gaan schiften, maar dat is niet erg.

    Aan het eind van de bereidingstijd zal er flink wat gesmolten vet van het lamsvlees op de saus staan. Schep dat er voor het serveren zoveel mogelijk vanaf.

  2. Graag wil ik reageren op het recept van Montenegro “Lam in melk”

    Bij mij gaat namelijk de melk schiften en krijg ik dus klontjes.
    (hoe) Kan ik dit voorkomen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *