Montenegrijnse recepten       Gerechten uit de keuken van Montenegro

 

Mušulje na buzaru
Mosselen buzaru

Een klassieker. Buzaru, dat is een mengsel van olijfolie, flink wat knoflook, een beetje tomaat, peterselie en witte wijn. Het wordt vooral gebruikt om schaal- en schelpdieren mee te bereiden. Zo kom je op de menukaart van de restaurants langs de Montenegrijnse kust, naast deze mušulje, steevast gambori, skampi en vongole tegen, allemaal “na buzaru”, en allemaal even smakelijk. Het wordt gewoonlijk geserveerd met spaghetti of -net als bij ons- met frieten.

Mosselen in buzaru

2 kg. mosselen
1 dl. olijfolie
6 tenen knoflook
1 vleestomaat
1 citroen
1 el. gehakte peterselie
zout en peper
1 dl. witte wijn
1 el. verkruimeld witbrood

Was de mosselen goed onder koud water en trek de “baard” eraf. De mosselen die open blijven gooi je weg.

Doe de olijfolie in een grote, brede pan. Doe er de gehakte knoflook bij, de in stukken gehakte tomaat en de mosselen. Snij de citroen in plakken en leg die erop. Bestrooi het met de peterselie, leg het deksel op de pan en breng het op hoog vuur aan de kook. Schud het regelmatig om. Na een minuut of vijf zijn de mosselen open.

Giet er de wijn bij, kruid het met flink wat peper en een beetje zout en laat het snel nog eens opkoken. Klaar. Bestrooi het met het brood en zet de mosselen op tafel.

Lekker met stokbrood, spaghetti of frieten en een glaasje wit.

 

Mosselen in buzaru
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *