Montenegrijnse recepten      Gerechten uit de keuken van Montenegro

 

Paprike u pavlaci
Paprika in room

Een uiterst eenvoudig gerecht van werkelijk overheerlijke paprika’s in een schandalige hoeveelheid licht peperige room. Wat hierbij wel nodig is, is een hoop geduld, want je moet er maar liefst twee weken op wachten. Dat geduld wordt dan wel beloond met een pareltje van een gerecht. Maar pas op: alleen voor als het écht feest is, denk eraan. En nodig je diëtiste dan maar beter niet uit.

Paprika in room

Voor een schaal vol van deze schandalig lekkere paprika in room hebben we bijna niets nodig:
1 kg. paprika’s

In Montenegro zouden we “somborka’s” nemen. Dat zijn lichtgroene paprika’s met dik vruchtvlees, wat kleiner en wat pittiger als de onze. Als je die niet kunt krijgen neem je gewoon iets wat erop lijkt. Het resultaat zal er nauwelijks minder om zijn.

1½ l. crème fraîche
zout

Paprika in room
Was de paprika’s, snij de zaadlijsten er uit en maak ze van binnen goed schoon. Bestrooi ze van binnen goed met zout, zeker een halve theelepel per paprika. Zet ze rechtop, met de opening naar boven, naast elkaar in de koelkast en laat ze daar een nacht lang staan.


De volgende dag zet je ze op hun kop zodat het tijdens de nacht vrijgekomen vocht kan weglopen. Klop de crème fraîche samen met 3 tl. zout. Vul de paprika’s met de room en zet ze stevig tegen elkaar in een grote afsluitbare bak van plastic. Vul de ruimte tussen de paprika’s ook met room. Daarop gaat -uiteraard afhankelijk van de vorm van de plastic doos- een tweede laag paprika’s. Ook nu weer alle ruimte opvullen met crème fraîche. Bedek de paprika’s tenslotte met een laagje room.

Paprika in room
Sluit de doos af en zet hem 2 weken lang in de koelkast.


Het resultaat zijn paprika’s in een heerlijke, licht zoutige, peperige room. Zalig als bijgerecht of salade; hemels met een stukje knapperig brood.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *