Montenegrijnse recepten      Gerechten uit de keuken van Montenegro

 

Vlaški burundeo
Salade van varkensvlees

“Salade van varkensvlees”; dat komt het dichtste bij een adequate omschrijving van dit onalledaagse gerecht. Het vlees wordt gestoofd met een flinke hoeveelheid knoflook tot het helemaal uit elkaar valt. Dan wordt het gemengd met bloem en ingekookt tot een dikke, romige massa, die koud wordt gegeten met flink wat tafelzuur. Een bijzonder gerechtje voor op zomerse dagen, voedzaam en toch verfrissend.

600 gr. varkensvlees

(Het originele recept vraagt om buikspek. Met een ander -iets minder vet- deel van het varken gaat het ook prima, zolang het maar niet te mager is.)

1½ l. water
1 bol knoflook
zout
2 – 3 el. bloem

Breng het water aan de kook. Snij het varkensvlees in blokjes. Dat gaat samen met een theelepel zout en de bol knoflook in het kokende water. Laat het heel zachtjes koken tot het vlees uit elkaar valt, zo’n twee tot drie uur (als je buikspek gebruikt). Als er te veel water verdampt mag er wat bij.

De bol knoflook mag er nu uit. Meng de bloem met wat water tot een papje. Dat giet je bij het vlees. Meng het goed en laat het, onder af en toe roeren, nog een uurtje verder pruttelen tot je een dikke, romige consistentie heeft. Proef of er misschien nog wat zout bij mag. Nu laat je het helemaal afkoelen.

Serveer het koud met augurken of ander tafelzuur en/of een zuurkoolsalade.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *