Montenegrijnse recepten      Gerechten uit de keuken van Montenegro

 

Čorba sa gamborima
Soep van gambas

Het blijft verwarrend, dat gegoochel met de namen scampi en gamba, terwijl het feitelijk gewoon dezelfde garnalen zijn. Een groot deel van de schuld ligt bij de Italianen, voor wie een “scampo” geen garnaal is, maar een langoustine, een soort kreeft. In de rest van de wereld zijn scampi dezelfde beestjes als gamba’s maar dan gamba’s die ergens tussen de zee en de viswinkel hun kop verloren hebben.

Gamba’s, en dus ook scampi, dat zijn leden van de club van Caridea, een infraorde van de orde decapoda (“tienpotigen”), waar alle garnalen onder vallen. Meer dan drieduizend soorten zijn er geteld, maar verreweg de meeste daarvan zul je nooit op je bord tegenkomen. Het zijn bijna allemaal kleine nachtbrakers, moeilijk te vinden in de zandbodem waarin ze zich verstoppen en alleen interessant voor biologen. Van de soorten die we wel eten zijn er overigens meer dan genoeg, van klein (1,2 cm. lang) tot forse jongens van wel 30 centimeter. Onze grijze Noordzeegarnalen, bijvoorbeeld, of de wat grotere roze Noorse garnalen die je in iedere supermarkt kunt vinden. De veel grotere garnalen, die in wat warmere wateren leven, dat zijn de beestjes die we gewoonlijk gamba’s noemen. Of scampi, als alleen hun (ongepelde) staart in de verpakking zit.

Čorba, daarover bestaat geen misverstand, dat is de naam voor een soep met een licht zuurtje. Daarvoor zorgt het citroensap in deze dikke, romige soep van gambas en wortelgroenten.

Soep van gambas

Voor deze soep van gambas hebben we nodig:
500 gr. gamba’s
1 ui
1 peterseliewortel
¼ selderijknol
2 aardappelen
1½ dl. crème fraîche
1 tl. začin
citroensap
1 el. gehakte peterselie

Soep van gambas
Snipper de ui en fruit ze glazig in wat olie. Ondertussen maak je de groenten schoon en snij je het allemaal in kleine blokjes.


Als de uien zacht zijn doe je er de selderij en de peterseliewortel bij plus 1 liter water. Breng het aan de kook. Snij de aardappelen in kleine blokjes. Die mogen er ook bij. Kruid het met začin en laat het koken tot de groenten zacht zijn.

Soep van gambas
Ga de soep te lijf met je staafmixer en maak er een smeuïge puree van. Doe er de room bij en breng het opnieuw aan de kook. Als de soep de gewenste dikte heeft (zo nodig even laten inkoken) gaan de gamba’s erbij. Laat ze ongeveer 8 minuutjes rustig gaan, tot ze mooi rood zijn. Breng de soep op smaak met het citroensap, peper en evt. nog zout, en bestrooi het met de peterselie.

 

Soep van gamba's
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *