Montenegrijnse recepten      Gerechten uit de keuken van Montenegro

 

Kalja
Stoofpot van groene kool

Een simpel en oeroud gerecht van varkensvlees en groene kool, met een verrassende zoetig-zure smaak door de pruimen en de azijn. Traditioneel wordt het gemaakt in een pot van aardewerk, maar een pan met een dikke bodem mag ook.
In Montenegro gebruiken ze vaak mergkool, een koolsoort met losse bladeren die in vroeger tijden ook in Brabant, Gelderland en Drenthe werd verbouwd, voornamelijk als veevoer. Voor dit gerecht kun je eventueel ook andere koolsoorten gebruiken zoals boerenkool, witte kool of spitskool.

400 gr. gerookt varkensvlees (Kasseler)
2 uien
1 teen knoflook
2 groene kolen
6 gedroogde pruimen
2 koppen olie
1 kop azijn
zout

Snij de kolen doormidden en verwijder de harde stronken. Verdeel de helft van de koolbladeren over de bodem van de pan. Leg daarop het vlees, de gesneden uien en de gehakte teen knoflook. Daarop gaan de pruimen. Overgiet het met de olie en de azijn en bestrooi het met zout. Bedek het met de rest van de kool en giet er water overheen tot alles onder staat.

Breng het aan de kook, leg de deksel op de pan en laat het op het allerlaagste vuurtje ten minste twee uur gaar pruttelen. Langzaam, langzaam, langzaam, want hoe langer hoe beter.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *