Montenegrijnse recepten      Gerechten uit de keuken van Montenegro

 

Brodet nad brodetima
Stoofpot van vis

Of we het nou een natte stoofpot of een dikke vissoep moeten noemen? Het hangt er gewoon vanaf welk woord je het smakelijkst vind klinken. In ieder geval is dit een van de allerlekkerste stoofpotjes/soepjes van vis, hoewel het recept in strijd is met alle klassieke “regelen der kunst”. Er gaat nl. maar één soort vis in, in plaats van de in de meeste recepten gebruikelijke grote verscheidenheid aan soorten.
Dat komt door de vissers uit de prachtige baai van Kotor, die dit gerecht al sinds mensenheugenis maken. Zoals in alle vissersdorpen van alle tijden ging de beste vis altijd naar de markt. De restjes, de spierinkjes, de prullevisjes en wat er verder aan onverkoopbaars in de netten bleef hangen, dat aten ze zelf.
Maar het resultaat mag er wezen: van dit vispotje hebben ze een gerecht gemaakt dat net zo verrukkelijk is als de wonderschone baai waar ze in vissen.

1-1,5 kg. sardines, schoongemaakt. (of sprot, ansjovis e.d.)
1 kg. uien
7 dl. visbouillon (mag ook best van een blokje)
1 dl. olijfolie
1/2 fles (4 dl.) witte wijn
2 stengels bleekselderij, in stukjes gehakt
1 bosje peterselie, fijngehakt
2 tenen knoflook
zout en peper
vegeta

Snij de uien in ringen en bak ze zachtjes in een grote pan in een paar eetlepels olijfolie.

Als ze glazig zijn gaan er de peterselie, de selder, de knoflook en peper en zout bij. Doe er de schoongemaakte vis bij en overgiet het met de visbouillon, de witte wijn en de rest van de olie. Kruid het eventueel nog met vegeta.

Breng het aan de kook en laat het op een zacht vuurtje minstens 2 uur pruttelen. Minstens, want hoe langer het de tijd krijgt, hoe lekkerder het wordt.

Serveer dit Montenegrijnse vispotje met rijst.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *