Montenegrijnse recepten      Gerechten uit de keuken van Montenegro

 

Свињска јетра са белим луком
Varkenslever met knoflook

Geen Balkan-restaurant of het staat er op het menu: lever. Meestal heel simpel gegrild, maar daarnaast hebben ze nog werkelijk talloze manieren verzonnen om het populaire orgaanvlees klaar te maken: gemarineerd, gebakken, gestoofd in wijn, brandewijn, schnaps of bier en met allerlei soorten kruiden, groenten en sauzen. In dit traditionele receptje houden we het heel eenvoudig. De lever wordt snel rondom bruin gebakken, bestrooid met knoflook en kruiderij en mag dan nog een paar minuten na-garen in de pan. Gezond, lekker en je bent al klaar met kokkerellen nog voor je goed en wel begonnen bent.
Varkenslever is wat harder van structuur dan bijvoorbeeld kalfslever, dus weken we hem een paar uur in melk. Daardoor wordt het vlees wat zachter en bovendien wat minder bitter. Bak de lever in ieder geval zeer kort, een paar minuutjes, anders wordt hij taai.

varkenslever met knoflook

Voor dit supersnelle gerecht van varkenslever met knoflook hebben we nodig:
800 gr. varkenslever (dat is ongeveer het gewicht van een hele lever)
melk
1 bosje peterselie
6 tenen knoflook
1 koffielepel začin c
peper
olie, botervet of reuzel

varkenslever met knoflook
Snij de lever in dunne plakken. Spoel ze af onder koud water, dep ze droog met keuken papier en leg ze in een schaal. Overgiet ze met melk, juist genoeg om het zo’n beetje te bedekken. Zet het een paar uur in de koelkast, of beter nog een hele nacht.


Als het bijna tijd is om aan tafel te gaan hak je de peterselie en de knoflook zeer fijn. Meng ze met de začin in een kommetje. Haal de plakken lever uit de melk en dep ze droog met keukenpapier.

varkenslever met knoflook
Neem een grote, zware (koeken)pan met een passend deksel waar alle plakken lever naast elkaar in kunnen. Verhit wat olie, botervet of reuzel. Geen boter, want het vet moet goed heet worden en dan zou boter verbranden. Haal de plakken lever door de bloem en bak ze in het hete vet aan één kant snel mooi bruin. Draai de plekken om, bestrooi ze met de peterselie, knoflook en začin, en kruid ze met royaal peper. Zet het vuur uit, dek de pan af met het deksel en laat de lever zo nog vijf minuutjes staan.


Na die vijf minuten meteen op tafel zetten, met b.v. aardappelpuree en een groene salade.

 

Varkenslever met knoflook
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *