Gerechten uit de keuken van Oostenrijk
Erdäpfelgulasch 1914
Aardappelgoulash 1914
Aan het begin van de Grote Oorlog van 1914 – 1918 werd in Wenen een organisatie in het leven geroepen met als doel oorlogsinvaliden en hun gezinnen te ondersteunen: het Zwart-Gele Kruis (zwart en geel waren de kleuren van de vlag van de keizerlijke familie). Om fondsen te werven werden metalen wiebertjes verkocht met daarop een zwart kruisje en het wapen van de stad Wenen. Dat liep als een tierelier en het duurde dan ook niet lang of er kwam een hele bazaar aan bullen op de markt om de vaderlandslievende burgerij tot genereuze naastenliefde aan te sporen. Zo werden er zwart-gele-kruistaarten verkocht, zwart-gele-kruisthee, zwart-gele-kruiskalenders en er werden zwart-gele-kruisconcerten en andere zwart-gele benefietvoorstellingen georganiseerd, alles ten behoeve van de stichting.
Zo werd er ook een kookboekje uitgegeven waarvan 10% van de opbrengst naar het zwart-gele kruis ging. De uitgever vermeldde er uitdrukkelijk bij dat de organisatie zelf daar toezicht op houdt, want ook toen bestond er onder potentiële weldoeners een gezond wantrouwen tegenover goede doelen en kleverige strijkstokken. Het boekje heette “Wiener Kochrezepte für die Kriegeszeit”: Weense kookrecepten voor oorlogstijd. Tussen de vele vegetarische recepten waar het boekje de lezer mee wil helpen om de te verwachten magere tijden door te komen staat deze eenvoudige aardappelgoulash. Ook lekker als er niet geschoten wordt.
Voor deze aardappelgoulash 1914 voor schaarse tijden hebben we uiteraard niet veel nodig:
80 gr. vet
uien
tomatenpuree
750 gr. aardappelen
zout
paprikapoeder
Het recept voor deze Aardappelgoulash 1914 ging zo:
“In 80 gram vet worden twee vrij grote, fijn gehakte uien gebakken: daarop strooit men 1 theelepel paprikapoeder, 2 eetlepels tomatenpuree, 750 gram rauwe, geschilde, in grote blokken gesneden aardappelen, zout naar behoefte, en laat dit toegedekt smoren; dan overgiet men het met ½ liter water en laat het geheel stoven, tot de aardappelen zacht zijn.”
Alle Oostenrijkse recepten voor GOULASH