Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Erdäpfelkrapferl
Aardappelkoek

Erdäpfelkrapferl is een gerechtje dat in heel Centraal-Europa populair is, en onder allerlei namen: kartoffelpuffer, reiberdatschi, reibekuchen, bramborák, tócsni, zemiakové placky, etc., etc.

Het basisidee is om geraspte aardappelen te vermengen met ei (als bindmiddel) en ze dan in de vorm van koeken te bakken in het vet. Daarop zijn natuurlijk duizenden variaties met allerlei extra smaakmakers en toevoegingen mogelijk. De meest voorkomende ingrediënten zijn karwijzaad, ui, spek, ham en knoflook, maar laat je fantasie gerust de vrije loop.

Hieronder twee recepten voor de Oostenrijkse “Erdäpfelkrapferl”: een met zure room in het deeg, en eentje gevuld met ui en ham.

Erdäpfelkrapferl - Aardappelkoek

1. Erdäpfelkrapferl met zure room
300 gr. bloemige aardappelen
3 eierdooiers
2 eiwiten
2 el. zure room
karwijzaad (heel)
gemalen nootmuskaat
zout
botervet of olie

Schil de aardappels en snij ze in vieren. Breng een pan water met daarin een handje karwijzaadjes aan de kook en kook daarin de aardappelen zacht.

Laat de aardappels even uitdampen en werk ze, terwijl ze nog heet zijn, door een aardappelpers. Meng ze met nootmuskaat, zout, de dooiers, de zure room en het licht geklopte eiwit.

Verhit het botervet of de olie in een pan en leg er de aardappelmassa in kleine hoopjes in. Druk ze een beetje plat en laat ze bij een matige hitte goudbruin bakken. Laat de Erdäpfelkrapferl na het bakken even goed deppen met keukenpapier.

2. gevulde Erdäpfelkrapferl
½ kg. bloemige aardappelen
100 gr. bloem
3 el. boter
1 ei
zout
100 gr. ham
1 ui
olie

Schil de aardappelen, snij ze in vieren en kook ze zacht in water. Rasp ze of werk ze door een aardappelzeef en meng ze met de bloem, 2 el. boter, het ei en een snuf zout. Kneed er een glad deeg van.

Snij de ui en de ham fijn en bak ze in 1 el. boter.

Rol het deeg uit tot een dikte van 1/2 cm. Steek er met een vorm (b.v. een glas) van 8-10 cm. diameter rondjes uit.

Leg op een rondje 1 tot 2 el. van het uien-hammengsel en bedek het met een ander deegrondje. Druk de randen van de Erdäpfelkrapferl goed vast en bak ze in flink wat hete olie goudbruin.

Erdäpfelkrapferl zijn lekker met tartaarsaus en een knapperige salade.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *