Gerechten uit de keuken van Oostenrijk
Erdäpfelschmarrn
Aardappelschmarren
“Schmarren” of “Schmarrn”, dat betekent zoveel als een rommeltje of een zootje. We kennen het woord natuurlijk allemaal van de fameuze Kaiserschmarren, het heerlijke prutje van uit elkaar getrokken pannenkoek met rozijnen en suiker. Deze aardappelschmarren zijn al even rommelig: een hartig zootje van geprakte aardappelen en een uitje, goudbruin gebakken in de koekenpan. Het is een zeer eenvoudig gerechtje dat vaak wordt geserveerd als bijgerecht bij tafelspitz.
Aardappelschmarren maak je met:
bloemige aardappelen
nootmuskaat
fijngehakte peterselie of bieslook
zout en peper
reuzel, boter of olie
1 kleine ui, fijn gehakt
Voor deze Erdäpfelschmarrn was je de aardappelen en kook je ze zonder ze te pellen gaar.
Verhit het vet in een pan en bak daarin de uien zachtjes glazig.
Pel de aardappelen terwijl ze nog heet zijn. Doe ze in de pan en stamp ze grof met een aardappelstamper. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat en onder steeds omscheppen knapperig en goudbruin bakken.
Voor het opdienen bestrooi je de Erdäpfelschmarrn met een beetje peterselie of bieslook.