Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Apfelstrudel
Appelstrudel

Een van de allerbekendste gerechtjes uit de Weense koffiehuis-cultuur is ongetwijfeld de Apfelstrudel. Het is een mengsel van appels, rozijnen en suiker, gebakken in een rol van deeg. Maar pas op: geen blader- of filodeeg, zoals je het vaak tegenkomt. Dat levert ongetwijfeld ook een smakelijk baksel op, maar een echte strudel is het niet. Wat we voor een echte strudel moeten hebben is een simpel deeg van bloem en ei dat met de handen uit elkaar wordt geduwd en getrokken tot een grote, flinterdunne lap.

Waarschijnlijk ligt de oorsprong van het strudeldeeg in een grijs verleden in Arabië, van waaruit het via Egypte, Palestina en Syrië in Turkije terecht kwam. Vandaar ging het verder westwaarts, met de oprukkende Osmaanse legers mee, die sinds de verovering van Constantinopel (Istanbul) in 1453 steeds verder Europa binnendrongen tot ze, in 1683, voor de poorten van Wenen hun Waterloo vonden. Een dergelijk deeg met een vulling diende wellicht ter verzorging van de hongerige magen tijdens de lange marsen, want het spul is voedzaam en erg lang houdbaar.

In Hongarije kennen ze het gerechtje ook al eeuwen, waarschijnlijk al langer dan in Wenen. Daar heet het almásrétes. Tijdens de langdurige Osmaanse bezetting zullen de Hongaren de kunst van het met de hand getrokken dunne deeg wel hebben geleerd. Wanneer het precies richting Wenen kwam is niet met zekerheid te zeggen. De eerste schriftelijke vermelding stamt uit 1696, goed tien jaar na de Turkse nederlaag, maar welingelichte bronnen beweren dat het gebak pas in de 19de eeuw de populariteit kreeg die het tot op de dag van vandaag heeft gehouden.

Dát de Apfelstrudel populair is behoeft geen betoog. Dat het volledig in de Oostenrijkse cultuur is ingeburgerd al evenmin. De Oostenrijkse taal kent zelfs een aantal gezegden waarin het strudeldeeg een rol speelt. Zo heet het bijvoorbeeld voor zaken waar maar geen einde aan lijkt te komen: “das zieht sich wie ein Strudelteig”, en wanneer iemand zich met het zweet op zijn voorhoofd en de pest in zijn lijf staat uit te sloven, dan zou een Wener zeggen: “der strudelt sich ab”.

Apfelstrudel

APFELSTRUDEL
het deeg:
250 gr. fijne bloem
½ tl. (2 gr.) zout
1 middelgroot ei
1 dl. lauwwarm water
2 el. olie

Kneed alle ingrediënten tot een deeg. Blijf zolang kneden tot het deeg van de handen en van het werkblad loslaat. Vorm er een bal van, doe het in een kom, bestrijk het met olie en dek het af met folie zodat het niet uitdroogt. Laat het een klein half uurtje rusten.

Ondertussen maken we

de Butterbrösel:
100 gr. paneermeel
50 gr. boter

Smelt de boter in een pan. Daar doe je het paneermeel bij. Laat het goudbruin worden.

de kaneelsuiker:
140 gr. fijne kristalsuiker
1 tl. kaneel

Meng de suiker met de kaneel.

en de vulling:
170 gr. rozijnen
1 tl. citroensap
1 kg. zure appels, geschild, klokhuis verwijderd en in schijfjes gesneden
een scheutje rum

Meng de appels met het citroensap, de rozijnen, de rum, het in boter gebakken paneermeel en de kaneelsuiker.

Nu gaan we verder met het deeg:
Neem en grote keukendoek en bestuif het met wat bloem. Daar leg je het deeg op/ Rol het met een deegroller uit tot een dunne lap. Werk van binnen naar buiten. Draai het deeg af en toe om. En nu leggen we de roller weg en gaan we verder met de handjes. Til de deeglap op en rek het met de rug van je handen voorzichtig naar alle kanten uit. Het deeg moet flinterdun zijn. Leg het terug op de doek en bestrijk met met gesmolten boter.

Verwarm de oven voor op 190°C.

Meng de Butterbrösel met de kaneelsuiker en de rozijnen, citroensap, appels en rum. Verdeel de vulling over de lap deeg, maar laat de randen vrij. Snij dikke randen weg en rol het deeg met behulp van het doek voorzichtig maar een beetje stevig op. Leg de Apfelstrudel op een met bakpapier bekleed bakblik, Bestrijk het met een beetje gesmolten boter en bak het in de voorverwarmde oven goudbruin. Dat zal ongeveer 30 minuten gaan duren.

Na het bakken bestrijk je de strudel meteen met wat gesmolten boter. Laat het een half uurtje afkoelen en bestrooi de strudel met poedersuiker.

 


download dit recept

2 gedachten over “Apfelstrudel

    1. Bedankt voor je reactie, Liselot!

      De strudel is voldoende voor 6 forse (of 8 wat kleinere) porties. De oventijd zal goed 30 minuten zijn (dat ontbrak, maar is inmiddels in het recept aangepast. Bedankt voor je feedback!)

      gr., Mirka

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *