Oostenrijkse recepten       Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Arme Ritter
Arme ridder

Arme Ritter, Rostige Ritter, Semmelschnitten, Semmelnudeln, Semmelschmarrn, Gebackener Weck, Bavesen, Pofesen, Blinder Fisch… dat zijn enkele van de vele namen die in het Duitse taalgebied voor dit eenvoudige gerechtje zijn bedacht. Wij kennen het als wentelteefjes of verloren brood.

Arme Ritter is een eenvoudig gerechtje van oudbakken brood, melk, eieren en suiker. Het is zo ongeveer al net zo oud als brood zelf: bij de oude Romeinen komen we het al tegen in het fameuze kookboek “De re coquinara”, waarin een recept staat waarin een winters gebak van tarwemeel in melk gedrenkt wordt, in olie wordt gebakken en wordt overgoten met honing. Het gerecht heeft de tand des tijds met glans doorstaan. Ook in de middeleeuwen was het alom bekend. In de middeleeuwse rijmnovelle “Meier Helmbrecht”, geschreven door Wernher dem Gärtner in het Oostenrijk van halverwege de dertiende eeuw, wordt het genoemd onder de naam “Klammer” als een spijs die algemeen als een gerechtje voor de gegoede klasse werd beschouwd:

“der tumbe und der wîse
hant ez dâ für herren spîse”

…de dwaze en de wijze houden het voor herenspijze…

De verzen van Wernher verhalen overigens over een boerenzoon die het schopt tot roofridder en die uiteindelijk zijn zondige leven met een afgrijselijk einde moet bekopen. Of we daaraan de naam “arme ridder” te danken hebben? We blijven in ieder geval in ridderlijke sferen, want in Oostenrijk wordt deze gebakken boterham, wanneer ze opgedirkt is met pruimenstroop (powidl), ook wel “pavese” genoemd, naar de manshoge schilden uit het Italiaanse Pavia.

Arme Ritter

Een echt recept komen we in de Duitse taal voor het eerst tegen in het 14de eeuwse “buoch von guoter spîse”, geciteerd in het fameuze woordenboek van de gebroeders Grimm (inderdaad, die van de sprookjes): “snit denne aht snitten arme ritter und backe die in smalze niht zu trüge”.
Nou ja, dat hadden we zelf ook nog wel kunnen bedenken…

Voor onze arme ritter hebben we nodig:
12 sneden oud witbrood
boter
3 eieren
3½ dl. melk
1 zakje vanillesuiker
4 el. suiker
kaneel
poedersuiker

Arme Ritter
Klop in een schaal de eieren los en meng ze met de melk en de suiker.

Arme Ritter
Smelt een ruime hoeveelheid boter in een koekenpan.

Arme Ritter
Dompel de boterhammen onder in het ei-melk-suikermengsel en zorg ervoor dat ze flink wat van het vocht opnemen. Als de boter heet is leg je de geweekte boterhammen in de pan. Bak ze aan beide zijden goudbruin.

Arme Ritter
Bestrooi de arme riddertjes met kaneel en poedersuiker. Lekker is ook powidl (pruimenstroop), honing of jam.

 

Arme Ritter
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *