Gerechten uit de keuken van Oostenrijk
Besoffener Kapuziner
Bezopen kapucijnen
Een dorstige non buiten het klooster is in Oostenrijk een heel normaal verschijnsel. Nee, nee: geen kwaad woord over de vrome bruidjes van Christus, zo haast ik mij te zeggen. Een “Durstige Nonne” is een variant van een van de geliefdste Oostenrijkse desserts: de “Besoffener Kapuziner”. Vertaling overbodig, anders krijgen we daar weer commentaar op.
De Orde van de Kapucijnen is een beweging die is ontstaan uit de Minderbroeders of Franciscanen. Ergens in de 16de eeuw richtten ze een aparte club op waarmee ze wilden terugkeren naar de sobere normen en waarden uit de begintijd, want er was toch wel een beetje de klad in gekomen. Met de moraal van deze broeders heeft het gebak dus duidelijk niets te maken. Wel met de kleur van hun habijt: die is ongeveer dezelfde als die van dit hazelnootgebak dat wordt gedrenkt in wijn en rum.
In de Weense Koffiehuis-cultuur bestaat er overigens nòg een specialiteit die “Kapuziner” heet. Dat is een mokka met een stoot slagroom, zodat de bruine kleur ook hier weer aan de monnikspij doet denken. Nu we het er toch over hebben: de Italiaanse cappuccino dankt zijn naam aan dezelfde religieuze orde. Zo leert een mens nog eens wat.
De koek van de Kapuziner bestaat uit hazelnoten, bloem en eieren. Het gebak wordt in een blik gebakken en dan in stukjes gesneden, of het beslag wordt in kleine vormpjes gebakken. Waar het natuurlijk allemaal om draait, dat is de drank. De gebakjes worden overgoten met een mengsel van rum, wijn, sinaasappelsap en suikerwater tot ze verzadigd zijn.
O ja, nog even over de eerwaarde zusters: als de hazelnootkoek in een grote taartvorm wordt gebakken om vervolgens te worden overgoten met een ferme neut dan spreken we van een “Durstige Nonne”.
Voor onze Besoffener Kapuziner hebben we nodig:
voor het gebak:
4 eieren
180 gr. suiker
10 gr. vanillesuiker
de geraspte schil van 1 citroen
1 snufje kaneel
60 gr. gemalen hazelnoten
160 gr. bloem
boter en bloem voor de vormpjes
voor het drenken:
100 gr. suiker
2 cl. witte wijn
4 cl. water
2 cl. rum
2 cl. sinaasappelsap
en verder:
30 gr. poedersuiker
3 dl. slagroom
Ten slotte hebben we vormpjes nodig. Kleine vormpjes, ter grootte van één portie. Dat kunnen ronde vormpjes zijn, of vierkante, of wat voor vorm dan ook. Geen kleine vormpjes? Dan nemen we gewoon een grote taartvorm en maken we er een dorstige non van. Als je achteraf dan toch dronken kapucijnen wil dan snij je het afgekoelde gebak in stukken.
Klop de eieren met de vanillesuiker, de suiker,de geraspte citroenschil en de kaneel tot een schuimige massa. Meng de hazelnoten met de bloem en meng het er voorzichtig onder. Vet de vormpjes in met boter en bestuif ze met bloem. Hou ze ondersteboven om de overtollige bloem eruit te kloppen. Doe het beslag in de vormpjes en bak ze in een op 180ºC. voorverwarmde oven in een klein half uurtje gaar.
Kook het sinaasappelsap en het water samen met de suiker op in een steelpannetje. Laat het helemaal afkoelen en meng er de witte wijn en de rum door.
Druppel de vloeistof over het afgekoelde gebak, net zolang tot ze alles hebben opgezogen.
Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en garneer er de kapucijnen mee.
waar is het plaatje van het eten