Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Böhmische Erbsen
Boheemse erwten

Je zou verwachten dat dit recept voor Böhmische Erbsen onder de categorie Tsjechische recepten te vinden zou zijn, maar nee: in Tsjechië zijn deze Boheemse erwten ten enen male onbekend. Voor dit gerecht van erwten en spek gaan we ver terug in de tijd, naar de duistere middeleeuwen, waar we dit recept tegenkomen onder de archaïsche naam van “Ein behamysch arbaissn”, en wel in een kookboek uit de eerste helft van de 15de eeuw. Het manuscript komt uit het voormalige Dorotheer klooster te Wenen en is nu te vinden in de Österreichische Nationalbibliothek.

Dorotheerkloster Wien

Het Dorotheer klooster was een stift van de Augustijner Koorheren. Het is gesticht in 1414 door Albrecht V naast een kerk gewijd aan de heilige Dorothea, vandaar de naam. De koorheren boerden meer dan uitstekend en het klooster groeide in de loop der eeuwen uit tot een van de rijkste van Wenen. In 1786 was het feest voorbij, toen keizer Jozef II een einde maakte aan kloosterorden die zich onledig hielden met bidden en mediteren en zich niet aantoonbaar nuttig maakten voor de maatschappij. Het klooster werd gesloten, de kerk werd afgebroken en de hele boedel werd overgedaan aan het “Versatz und Fragamt”, een veilinghuis dat onder de naam “Dorotheum” tot op de dag van vandaag op dezelfde plek gevestigd is.

Maar even terug naar de Boheemse erwtjes, want daar waren we voor gekomen. Het recept komt er -kort door de bocht- op neer dat een pot erwten in bouillon wordt gekookt en met een stuk uitgebakken, gerookt spek op tafel wordt gezet. Daar kunnen we wel mee uit de voeten.

Boheemse erwtjes

Voor onze Boheemse erwtjes hebben we nodig:
1 kg. verse erwtjes (in de peul)

Je kunt ook gedroogde erwten nemen. Neem dan 200 gr. droge erwten en laat ze een nacht weken in ruim water. De kooktijd wordt langer: 1 – 1½ uur.

250 gr. gerookt spek
2 uien
reuzel of botervet
runder- of kippenbouillon
1 tl. honing
zout en peper

Boheemse erwtjes
Verwarm een flinke lepel reuzel of botervet in een braadpan met een deksel. Snipper de uien, snij het spek in blokjes en doe ze in de pan. Laat ze heel zachtjes onder af en toe omscheppen bakken tot de uien glazig worden. Ondertussen haal je de erwtjes uit de peulen. Daar ben je wel even mee bezig.

Boheemse erwtjes
Als de uien zacht zijn en beginnen te kleuren doe je de erwtjes en de gehakte peterselie in de pan. Schep het goed om, doe er zo veel bouillon bij dat het allemaal net niet bedekt is en breng het aan de kook. Zet het vuur op de laagste stand, roer er de honing door, kruid het met zout en peper en leg het deksel op de pan. Laat het zo heel, heel zachtjes een half uur met rust. Klaar.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *