Oostenrijkse recepten       Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Zitronenpalatschinken
Citroenflensjes

Palatschinken, dat zijn de dunne, zalige pannenkoekjes die in heel Centraal-Europa en de Balkan zo razend populair zijn. Als zoet nagerechtje natuurlijk, met ijs, noten of fruit, zoals deze, met aardbeien, maar ook hartig, gevuld met b.v. vlees, met spinazie of met kaas, verschijnen ze met grote regelmaat op tafel. Vandaag zitten we een beetje tussen het zoete en het hartige in, met palatschinken van -laten we zeggen- meer de frisse, romige soort. Deze Oostenrijkse citroenflensjes of Zitronenpalatschinken zijn werkelijk bijzonder plezierig. Door het beslag van de palatschinken gaan we fijne citroenschilletjes mengen. De flensjes die we daarmee bakken gaan we vullen met een zijdezachte heel lichtjes gezoete crème van room, citroensap en een scheutje rum. Lekker als nagerecht, maar ook als feestelijk lunchgerechtje op een warme zomerdag.

Citroenflensjes

voor deze citroenflensjes hebben we nodig:
120 gr. bloem
2½ dl. melk
2 eieren
een snufje zout
de schil van ½ citroen

en voor de vulling:
1 beker crème fraîche
een beetje citroensap
1 tl. vanillesuiker
ev. een beetje rum

plus nog wat
poedersuiker

Citroenflensjes
Klop de eieren los met de melk en meng er de bloem, een snuf zout en de geraspte citroenschilletjes onder. Laat het een half uurtje rusten en bak er dan met wat boter dunne pannenkoekjes van.

Citroenflensjes
Meng de crème fraîche met wat citroensap, de vanillesuiker en (evt.) een scheutje rum. Smeer het op de palatschinken, vouw ze twee maal dubbel (of rol ze op) en bestrooi ze met poedersuiker.

Serveer de citroenflensjes met een schijfje citroen en een blaadje munt, en misschien nog een vrolijk dotje room ernaast.

 

Citroenflensjes
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *