Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Zucchinikuchen
Courgettecake

Wie nog nooit een courgettecake heeft gegeten zou nu onmiddellijk de keuken in moeten gaan om dit recept te maken, want deze sappige cake is echt iets bijzonders. Normaal gesproken verwachten we courgettes alleen tegen te komen in hartige gerechten of salades, maar de groente is ook heerlijk in zoete taarten of desserts. Deze makkelijk en snel te maken courgettecake zal je daar beslist van overtuigen! Als je deze courgettecake dan ook nog eens bedekt met een laagje chocolade, wat geschaafde amandelen en een paar kaarsjes dan zou je er zomaar je verjaardag mee kunnen vieren.

Voor deze courgettecake hebben we nodig:
1 pakje bakpoeder
3 eieren
500 gr. bloem
1 tl. natron

(Natron, in Duitsland en Oostenrijk verkocht als Speisesoda, Backsoda, Speisenatron, Bullrich-Salz of Kaiser Natron, heet officiëel natrium-waterstofcarbonaat (E-nummer: E500). Het is een witte kristallijne stof die o.a. wordt gebruikt als rijsmiddel in bakpoeder en als zuiveringszout tegen maagzuurbranden. De cake wordt er wat luchtiger van, maar we gebruiken al een zakje bakpoeder dus het spul is niet onmisbaar in dit recept.)

¼ l. olie
500 gr. rietsuiker
1 zakje vanillesuiker
100 gr. walnoten, gehakt
½ tl. kaneel
de fijngesneden schilletjes van een halve citroen
500 gr. courgette

Courgettecake
Verwarm de oven voor op 180ºC.

Courgettecake
Meng de eieren, olie, rietsuiker en vanillesuiker in een kom en klop ze schuimig. Rasp de courgettes op een fijne rasp en roer het er voorzichtig onder. Roer er ook de gehakte walnoten, kaneel, citroenschilletjes, natron en bloem voorzichtig onder.

Courgettecake
Vet een bakblik in met boter en bestrooi het lichtjes met bloem. Schep de massa in het blik en schuif het in de voorverwarmde oven. 20 tot 30 minuutjes, tot de courgettecake min of meer droog is.

Courgettecake
Deze courgettecake kun je zo op tafel zetten, maar nog lekkerder en feestelijker is het als je hem bedekt met een laagje gesmolten (pure) chocolade en/of geschaafde amandelen.


download dit recept

Eén reactie op “Courgettecake

  1. Pingback: Hoe eet je meer groente op een makkelijke manier? - Huisvlijt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *