Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Frittatensuppe
Runderbouillon met eierpannenkoeken

Frittaten, het woord komt van het Italiaanse “frittata”, wat gebakken betekent. Veel verder gaat de vergelijking niet, want waar een Italiaanse “frittata” een baksel is dat het midden houdt tussen een omelet en een pizza, is een Oostenrijkse frittate heel simpelweg een eierpannenkoek, en dan in het bijzonder eentje die bedoeld is om in reepjes te worden gesneden om te worden geserveerd in een runderbouillon: de frittatensoep.

Een echte Weense klassieker is het, deze Frittatensuppe, en onlosmakelijk verbonden met een ander al even geliefd klassiek Weens gerecht: de Tafelspitz, oftewel een fraai stuk rundvlees van het staartstuk van het rund, dat wordt gekookt in een grote pan met water, wortelgroenten, kruiden en wat botten. Het vlees, de Tafelspitz, wordt in schijven gesneden en opgediend met mierikswortel en bieslooksaus; de door het koken verkregen heerlijke bouillon wordt als voorafje opgediend, in de meeste gevallen met de frittaten, de reepjes eierpannenkoek, als garnering: de frittatensoep.

Frittatensuppe

Deze traditionele Oostenrijkse Frittatensuppe maak je met:
60 gr. bloem
2 eieren
1 stuk vet (buik)spek
1/8 liter melk (of koolzuurhoudend mineraalwater)
zout
bieslook
1 l. runderbouillon

Frittatensoep
Voor de frittatensoep meng je de bloem, de eieren en de melk samen met een snuf zout tot een dik beslag.

Frittatensuppe
Om de frittaten te bakken, bak je eerst het spek uit in een koekenpan. Zodra het voldoende vet heeft losgelaten haal je het er weer uit, en bak je de frittaten in het achtergebleven vet. Liever geen spek? Gebruik dan wat plantaardige olie.

Frittatensoep
Giet een lepel van het beslag in de koekenpan. Verdeel het gelijkmatig over de bodem en bak de eierpannenkoek aan beide zijden goudbruin. Ga zo door tot al het beslag op is.

Frittatensuppe
Laat de frittaten afkoelen en rol ze op. Snij ze in dunne repen. Verdeel de repen eierpannenkoek over 4 soepkommen en giet daar de hete runderbouillon overheen.

Frittatensoep
Bestrooi de frittatensuppe met bieslook. En dan allemaal meteen aan tafel, want de soep wordt dan misschien wel niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend, maar koud is er echt niets meer aan.

 

Frittatensuppe
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *