Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Waldviertler Karpfen
Karper uit Waldviertel

Al eeuwenlang worden er in de vele meertjes van het Neder-Oostenrijkse Waldviertel karpers gekweekt en gevangen. En er wordt hier niet geklungeld met intensieve kweekmethodes of chemische troep: door het lage aantal karpers is er genoeg natuurlijk voedsel, zodat de beestjes maar mondjesmaat bijgevoederd hoeven te worden. In de winter verblijven ze diep onder het dikke ijs in een soort winterslaap, waarin ze niet eten en ook niet groeien, tot de zon in het voorjaar het ijs laat smelten en het leven in de meertjes weer op gang komt. Zo duurt het vier lange jaren tot de karpertjes zijn uitgegroeid tot de 2 – 3 kilo zware vissen die we graag in de keuken verwelkomen. In de herfst, als de karpers op hun vetst zijn na een lange zomer vol voedsel, worden ze gevangen en in kleine, steeds met vers water doorstroomde vijvers overgeplaatst, van waaruit ze op ieder moment fris en kakelvers kunnen worden verkocht.
In dit eenvoudige maar erg lekkere recept uit het Waldviertel worden de karperfilets gepaneerd en gefrituurd.

Voor 4 porties van deze gefrituurde karper gaan we in huis halen:
800g filet van karper
zout
2 eieren
bloem
paneermeel
olie
citroenschijfjes en peterselie

Snij de karperfilets in stukken van ongeveer 6 cm. breed. Maak in de huid op korte afstand van elkaar met een scherp mesje sneden in de filets. Bestrooi de karperfilets royaal met zout, ook goed inwrijven in de sneden.

Wentel de filets achtereenvolgens door de bloem, de losgeklopte eieren en het paneermeel. In hete olie zwemmend bakken tot ze gaar en goudbruin zijn, dat duurt ongeveer 13 minuten.

Laat de gefrituurde karperstukken uitdruipen op keukenpapier. Serveer ze met de citroenpartjes en de peterselie. Daarbij smaken lekkere gekookte aardappeltjes of een aardappelsalade.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *