Oostenrijkse recepten       Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Gebackene Holunderblüten
Gefrituurde vlierbloesem

De vlier (Sambucus nigra) is niet alleen een fraaie boom, het is ook nog eens een bijzonder smakelijke, die ons het hele jaar door voorziet van de ingrediënten voor allerlei heerlijke gerechten. Het meest bekend bij ons is misschien wel de siroop die gemaakt wordt van de rijpe bessen, die in het najaar in zware zwarte trossen aan de boom hangen. Hier wat minder gebruikelijk, maar in Oostenrijk maken ze er heerlijke confituur, taartvullingen en de zalige fruitige vlierbloesemsoep van. In de wintermaanden groeiten de Judasoren aan de takken van de vlier, een zwammetje dat zijn naam dankt aan de legende dat Judas Iskariot zich zou hebben verhangen aan een vlier. In het voorjaar kunnen we genieten van de jonge scheuten en de bloemknopjes. Maar als we nog even wachten, tot eind mei/begin juni, dan geeft de vlier ons haar fraaie, bloeiende bloemtrossen vol van geel stuifmeel. Daarvan maken we thee, wijn of vlierbloesemsiroop. In Oostenrijk hebben ze er een bestemming voor bedacht die misschien nog wel lekkerder is: frituren.

Gefrituurde vlierbloesem

Dit recept voor gefrituurde vlierbloesem wordt in Oostenrijk al sinds jaar en dag gemaakt. De vlierbloesem wordt door een luchtig beslag van boter, bloem, eieren en bruiswater gehaald en dan gebakken in een laagje gloeiend hete olie of -nog veel en veel lekkerder- botervet, waarna het feest compleet wordt gemaakt met een sneeuwwit laagje poedersuiker. De Gebackene Holunderblüten van Oma vormen voor veel Oostenrijkers een van de dierbare herinneringen aan hun kindertijd.

Voor onze gefrituurde vlierbloesem hebben we nodig:
60 gr. boter
2 eieren
16 vlierbloesemschermen
200 gr. bloem
2 dl. koolzuurhoudend mineraalwater
1 snufje zout
1 zakje vanillesuiker
1 el. suiker
botervet (butterschmalz) of olie
poedersuiker

Gefrituurde vlierbloesem
Doe de bloem in een kom, strooi er een snufje zout over en roer het glad met het mineraalwater. Blijft het te dik, dan mag er nog een scheutje water bij.


Laat de boter in een pannetje of in de magnetron vloeibaar worden. Scheid de eieren. Roer de eierdooiers afwisselend met de gesmolten boter door het beslag.

Gefrituurde vlierbloesem
Klop de eiwitten stijf, en meng er daarbij de suiker en de vanillesuiker door. Meng de eiwitten met de garde door het beslag.


Laat een ruime hoeveelheid botervet in een pan heet worden. Neem de vlierbloesems bij de steel vast, haal ze door het beslag en laat ze in het hete vet glijden. Bak ze mooi goudbruin en laat ze op keukenpapier wat uitdruipen.

Gefrituurde vlierbloesem

Bestrooi de gefrituurde vlierbloesem met poedersuiker.

 

Gefrituurde vlierbloesem
download dit recept

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *