Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Grenadiermarsch
Grenadiermars

Grenadiermars is een ideaal gerechtje voor het eind van de maand, als je bankpas zijn magische krachten heeft verloren en je portemonnee alarmerend licht gaat wegen. Geen nood: de boodschappentas blijft vandaag thuis. Het enige wat we minimaal maar heel beslist nodig hebben zijn uien, aardappelen en pasta. Aardappelen, uien en pasta, ach: die heb je altijd wel in huis, en voor de rest moet je maar eens goed in je koelkast kijken. Grote kans dat je nog wat bruikbaars tegenkomt. Wat gehakt, een stukje worst, wat restjes vlees of groenten…

Je ziet het al: grenadiermars is eigenlijk nauwelijks een echt recept, maar het smaakt altijd prima en eten weggooien, zo heeft moeder ons geleerd, dat doen we niet.

“…want de kindertjes in Afrika zouden er blij mee zijn”, zei ons vader er dan steevast achteraan.

Bah!

Vandaag dus kliekjesdag, maar dan wel kliekjesdag op drie voorwaarden: ui, aardappelen en pasta. Zonder die drie mag het geen grenadiermars heten. Ja zeg, anders kunnen we wel aan de gang blijven!

Grenadiermarsch

Voor onze Grenadiermarsch zullen we vast wel in ons keukentje kunnen opduikelen:
gekookte bandnoedels of andere pasta
gekookte aardappelen, in blokjes
spek, gehakt, worst en/of restjes (gaar) vlees
1 flinke ui
1 teen knoflook
1 klein bosje peterselie
zout en peper

grenadiermarsch
Voor de grenadiermarsch begin je met de ui fijn te hakken en rustigjes te bakken tot het glazig is. Hak ook het knoflook fijn en bak het even mee.


Als de ui glazig is kunnen de blokjes spek, de worst (grote worst even in stukjes snijden) en/of het gehakt erbij. Bak het allemaal goed door, want half rauw lusten we het niet en we willen al helemaal niet ziek worden.

Grenadiermarsch

Als je wat groenten hebt gevonden in de koelkast die op moeten dan kunnen die ook door je grenadiermars.


Als je nog wat restjes gaar vlees hebt van gisteren dan roer je die erdoorheen, samen met de gegaarde pasta en de aardappelen. Warm het allemaal flink door, eventueel met een scheut water, wijn of bouillon zodat het niet de kans krijgt om aan te braden. Kruid het met zout, peper en peterselie en serveer de grenadiermars met of zonder een frisse groene salade.

In Hongarije heet dit gerechtje “gránátos kocka“, staat vaak op het menu van bedrijfs- en schoolkantines en gaat dan meestal vergezeld van augurken, ingemaakte witte kool en ander tafelzuur. Daar geen kliekjes: alleen uien, aardappelen en verse bandnoedels en gekruid met, hoe kan het ook anders, paprikapoeder.

 

Grenadiermars
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *