Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Eierschwammerl-Gröstl
Grostl met cantharellen

Tiroler Gröstl, dat kennen we allemaal van de wintersport als het gerechtje van aardappelen, vlees en uien waarmee, vermoeid maar voldaan na een lange dag in de sneeuw, ons luidruchtig knorrende maagje zich zo behaaglijk tot bedaren laat brengen. In dit recept voor de wat minder gure jaargetijden gaan we het vlees vervangen door Eierschwammerl, eierzwammetjes, zoals de brave Oostenrijkers de paddenstoeltjes noemen die bij ons bekend staan onder de naam van cantharellen of hanenkammen. Cantharellen dus, die smakelijke, goudgele zwammetjes die in de vroege zomer het kopje opsteken om tot diep in het najaar steeds weer opnieuw feestelijk te worden geofferd op het Hoogaltaar van onze Levensvreugde: de koekenpan. Het recept is al even simpel als de winterse versie met het vlees, maar ach, ach, ach… zó veel zonniger…

Gröstl met cantharellen

voor deze Tiroler gröstl van cantharellen hebben we nodig:
2 el. botervet
100 gr. gerookt spek
2 uien
750 gr. bloemige aardappelen
500 gr. cantharellen
1 snuf majoraan
zout en peper
1 bosje platte peterselie

Gröstl met cantharellen
Snipper de uien en snij het spek in kleine blokjes. Bak ze samen op een matig vuurtje in het botervet tot de uien glazig beginnen te worden.


Ondertussen schil je de aardappelen en snij je ze in dunne schijfjes. Die gaan in de pan bij het spek en de uien. Leg er een deksel op en bak het tien minuutjes verder. Schep het wel regelmatig om.

Gröstl met cantharellen
Maak met een zacht borsteltje de cantharellen schoon. Die gaan na de tien minuutjes in de pan. Bak het ook nu weer tien minuutjes verder, met het deksel op de pan, op een matig vuur en regelmatig eens omscheppen.


Kruid het met zout, peper en majoraan, schep het nog eens goed om en zet het op tafel, bestrooid met verse gehakte peterselie.

 

Gröstl met cantharellen
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *