Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Vorarlberger Käsespätzle
Kaasspätzle uit Vorarlberg

Spätzle is een geliefd bijgerecht in de Oostenrijkse keuken. Het zijn een beetje wanordelijke noedels die worden gemaakt door een nat deeg van bloem en eieren door een zeef met grove gaten (een spätzlehobel)in een pan kokend water te werken. In dit receptje uit Vorarlberg zijn de spätzle geen bij- maar hoofdzaak. Gemengd met de kaasspecialiteiten van de streek vormen ze een voedzame en smakelijke vegetarische maaltijd.

Räßkäse is een kaasspecialiteit uit Vorarlberg, gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. De smaak is pikant-kruidig. De kaas lijkt wel wat op de Zwitserse Appenzeller, dus als je geen Räßkäse kunt krijgen is dat een goed alternatief. De Bergkäse waar het gerecht om vraagt is kaas die is gemaakt op een berg, net als Alp- of Almkäse is gemaakt op een bergweide. Tenminste, dat was vroeger zo. Nu komt het allemaal gewoon uit de kaasfabriek in het dal. Bedoeld wordt in ieder geval een harde, beetje pittige kaas.

Kaasspätzle uit Vorarlberg

Kaasspätzle uit Vorarlberg, daar hebben we voor nodig:
500 gr. bloem
6 eieren
1¾ dl. melk
1 snuf nootmuskaat
zout en peper
350 gr. Bergkäse, of andere harde kaas
50 gr. Emmenthaler
150 gr. Räßkäse
1 grote ui
boter

Kaasspätzle uit Vorarlberg
Snij de uien in ringen en bak ze zachtjes bruin in de boter.

Kaasspätzle uit Vorarlberg
Meng het meel, de nootmuskaat, zout en peper, de eieren en de melk in een kom met behulp van een houten lepel. Het hoeft niet echt glad te zijn, we nemen het niet zo nauw.

Kaasspätzle uit Vorarlberg
Zet een grote pan met water op. Wacht tot het kookt en doe er dan een flinke snuf zout in. Neem een spätzlezeef (zie afb.) of, als je die niet hebt, een ander ding/zeef/pers met gaatjes van ong. ø 1 cm., hou hem boven de pan met water en werk het spätzledeeg erdoor. Laat het een keer goed opkoken en schep de spätzle er met een schuimspaan uit. Doe ze in een schaal. Het kan helemaal geen kwaad als er een beetje vocht mee in de schotel terecht komt: dat is prima. Schep er meteen de gemalen kaas over en meng het er snel met je lepel doorheen tot de kaas draden trekt.

Kaasspätzle uit Vorarlberg
Schep de spätzle op borden en lepel er wat goudbruin gebakken uienringen overheen. Meteen opdienen.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *