Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Kärntner Kasnudeln
Karinthische kaasnoedels

Deze kaasnoedels uit Karinthië zijn deegkussentjes van een goeie 10 cm. lang die -als we het volgens de traditie doen- gevuld worden met een mengsel van plattekaas en aardappelen. De vulling wordt gekruid met “Braune Minze” ofwel “Nudelminze”, Mentha gentilis, bij ons bekend onder de namen Gembermunt of Palingkruid, dat laatste omdat het bij ons gebruikt wordt voor “paling in ’t groen”. Het is een kruising tussen Akkermunt en Aarmunt, en smaakt niet echt naar munt, hoewel het wel een beetje prikkelend op de tong is. Misschien niet zo traditioneel, maar minstens zo lekker is het om Aarmunt (Mentha spicata) te gebruiken.

Trouwens, Kärntner Nudeln worden niet alleen met de traditionele vulling gemaakt, maar met de meest uiteenlopende zaken, van vlees tot kaas, van paddenstoelen tot fruit en van zuurkool tot gedroogde peren. Zo streng hoeven we dus echt niet te zijn wat betreft onze munt. Een soortgelijk gerecht staat in Slowakije overigens bekend als bryndzové pirohi.

Voor het deeg:
1 ei
250 gr. bloem
6 el. melk
1 tl. zout
1 el. water

Voor de vulling:
40 gr. boter
500 gr. aardappelen
1 teentje knoflook
2 el. gemengde, gehakte kruiden: munt (Nudelminze), peterselie, kervel
1 tl. zout
1 beker Hüttenkäse
2 uien

Karinthische kaasnoedels
Voor het deeg van onze Karinthische kaasnoedels meng je de bloem met het zout, het ei, het water en de melk in een kom. Kneed er een glad deeg van in minstens 15 minuten. Hoe langer je kneed, hoe beter het wordt. Laat het deeg daarna een paar uur afgedekt rusten, of een hele nacht.

Karinthische kaasnoedels
Voor de vulling kook je de aardappels gaar in de schil. Pel ze als ze nog heet zijn en werk ze door een aardappelpers. Hak de ui en de knoflook fijn en bak ze glazig in de boter. Hak de peterselie fijn. Laat het allemaal afkoelen en doe het bij de aardappelpuree in de schaal. Brokkel de hüttenkäse erover en kneed het dan in een schaal allemaal eens goed door.

Karinthische kaasnoedels
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dunne lap, beslist niet dikker als ½ cm., liever nog wat dunner. Steek er met een vorm (een glas b.v.) rondjes uit met een diameter van ruim 10 cm.

Karinthische kaasnoedels
Leg een eetlepel vulling op een kant van elke schijf en klap ze dicht. Druk ze goed aan, zodat ze bij het koken niet opengaan.

Karinthische kaasnoedels
Breng in een grote pan gezouten water aan de kook en kook de Karinthische kaasnoedels daarin in 12 – 15 minuten gaar. Haal ze er met een schuimspaan uit en leg ze op voorverwarmde borden. Overgiet de Kärntner Kasnudeln met gesmolten boter en bestrooi ze met nog wat gehakte bieslook of peterselie.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *