Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Kärntner Reindling
Tulbandgebak uit Karinthië

Karinthische Reindling (in de volksmond ook Pogatscha genoemd, naar het Sloveens, waar dit gebak bekend staat onder de naam pogača) is een beroemde lekkernij die in Karinthië op geen feestelijk gelegenheid mag ontbreken. Het is een zoet gebak voor bij de koffie, maar het wordt ook gegeten als bijgerecht bij hartige maaltijden. Zo wordt reindling b.v. met Pasen gegeten met ham en eierkren, of op het beroemde jaarlijkse folklorefestival in Villach bij de Villacher Kirchtagssuppe, een soep van vlees, groenten en zure room.

Kärntner Reindling maak je met:
500 gr. bloem
250 ml. melk
1 blokje gist
60 gr. suiker
1 ei
1 snuf zout
de geraspte schil van 1 citroen
250 gr. rozijnen
1 glaasje rum
50 gr. boter
200 gr. kaneelsuiker*

*Kaneelsuiker is gewoon suiker vermengd met kaneel. De verhouding moet volgens sommigen 50/50 zijn, volgens anderen 2/3 suiker en 1/3 kaneel, enz. enz. Doe gewoon wat je lekker vindt, zou ik zeggen. Je maakt het eenvoudig door de suiker en de kaneel in een jampotje te doen, het dekseltje erop te schroeven en even flink te schudden.

Karintische reindling
Doe de (gewassen) rozijnen samen met de rum in een schaaltje. Laat ze zo drie kwartier wellen.


Zeef de bloem in een schaal. Maak een kuiltje en verbrokkel er de gist in. Giet er ween klein beetje lauwe melk en een snuf suiker bij en roer het even door. Laat het zo een kwartiertje staan.

Karintische reindling
In de tussentijd verwarm je de rest van de melk in een pan samen met de suiker en de boter. Roer het wat door tot de boter gesmolten is. Neem het van het vuur en laat het een beetje afkoelen.


Giet het melk-suiker-botermengsel als het tot handwarm is afgekoeld bij de bloem. Doe er een snuf zout, het ei en de geraspte citroenschil bij en kneed het met deeghaken tot een homogeen deeg. Laat het op een warme plek rusten tot het volume minstens verdubbeld is.

Karintische reindling
Bestuif een werkblad lichtjes met wat bloem. Rol het deeg daarop uit tot een rechthoekige lap van ca. 50 x 40 cm. Smelt de boter voorzichtig in een pannetje. Bestrijk het deeg met de vloeibare boter en bestrooi met de in rum gewelde rozijnen en de kaneelsuiker.


Rol het deeg stevig op, leg het in een tulbandvorm van Ø 28 cm. en laat het nog even rijzen. Bestrijk het dan met wat gesmolten boter en laat het in een op 170ºC. voorverwarmde oven in 40 tot 50 minuten bakken.

Laat de reindling afkoelen en bestrooi hem met poedersuiker.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *