Gerechten uit de keuken van Oostenrijk
Karpfen mit Mohn
Karper met maanzaad
Gepaneerde gebakken karper is al lekker genoeg, maar in dit recept wordt deze smakelijke vis omhuld met een mengsel van paneermeel, slagroom en maanzaad. Een bijzonder receptje uit de keuken van Neder-Oostenrijk, waar het kweken, bereiden en eten van karpers een eeuwenlange traditie kent.
1 karper
100 gr. maanzaad
100 gr. paneermeel
50 gr. bloem
2½ dl. olie
1 el. boter
1 el. slagroom
1 ei
zout en peper
Eerst moeten we de karper fileren. Hoe je dat het beste doet lees je hier. Snij de filets dan in tweeën, zodat je vier stukken vis hebt.
Klop het ei los met de slagroom. Meng het maanzaad met het paneermeel. Meng de bloem met een snuf zout en peper.
Verhit de olie in een pan. Haal de karperfilets eerst door de bloem, dan door het ei en tenslotte door het paneermeel en het maanzaad. Leg de filets in de hete olie en bak ze stevig aan. Dan verlaag je de hitte. Doe er de boter bij en laat de filets rustig gaar en goudbruin bakken.
Serveer de gebakken karper met maanzaad met b.v. gebakken aardappeltjes en een groene salade.