Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Karpfen mit Walnüsse
Karper met walnoten

Karper is een van de weinige vissen die baat heeft bij een wat langere bereidingstijd en zich ook nog eens prima laat opwarmen. In dit recept doen we allebei. De vis mag eerst een kwartier smoren in een uiensaus, dan mag hij een half uurtje in de saus liggen trekken waarna het geheel opnieuw op het vuur gaat om lekker warm aan tafel te verschijnen. De kruidige, vrij zware saus van uien, paprikapoeder, peper en walnoten gaat prima samen met de aardse smaak van deze vette, malse vis, die zijn voedsel van waterdiertjes, insecten en rottende vegetatie opscharrelt in de modderige bodem van stilstaand en langzaam stromend water.

Karper met walnoten

Voor onze karper met walnoten hebben we nodig:
4 moten karper (van ong. 250 gr.)
3 uien
1 el. boter
1 tl. scherp paprikapoeder
zwarte peper
1 dl. groentebouillon
100 gr. hele walnoten
100 gr. gemalen walnoten

Karper met walnoten
Bak de uien op een zacht vuurtje in de boter langzaam glazig. Kruid het met zwarte peper en het paprikapoeder en blus het meteen af met de bouillon. Dek de pan af en laat de uien drie kwartier heel zachtjes verder smoren.


Was de moten karper, dep ze droog en kruid ze met zout. Leg ze op de uien, doe het deksel op de pan en laat het zo een kwartier verder gaan. Als het te droog wordt mag er een klein beetje water bij.

Karper met walnoten
Neem de moten karper uit de pan. Zeef het vocht, doe het terug in de pan en meng het met de (hele) walnoten. Leg de karper terug in de saus en bestrooi het met de gemalen walnoten. Afdekken en van het vuur af een half uur laten trekken. Daarna nog een keer kort maar goed doorwarmen en de karper op een spiegel van de saus opdienen.

 

Karper met walnoten
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *