Oostenrijkse recepten       Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Käseknödel
Kaasknoedels

Käseknödel, kaasknoedels, zijn in vet gebakken ballen van een deeg van oud witbrood, eieren en waardoor blokjes kaas zijn gemengd. Dit vegetarische gerechtje wordt vaak opgediend in een runderbouillon, maar is zeker ook prima geschikt als hoofdmaaltijd, samen met een frisse salade en wat bieslooksaus. In de winter eet je er b.v. lekkere gestoofde zuurkool bij.

Käseknödel

Hiermee maak je voldoende Käseknödel voor vier personen:
400 gr. oudbakken witbrood, in blokjes gesneden (Semmelwürfel)
2½ dl. melk
4 eieren
nootmuskaat
zout
1 ui
250 gr. pittige bergkaas, geraspt
2 el. gehakte peterselie
4 el. boter

Klop de eieren los met de melk. Kruid het met een half theelepeltje zout en wat nootmuskaat. Giet het mengsel over de blokjes witbrood en laat het een kwartiertje zo staan.

In de tussentijd snipper je de ui en bak je ze in een pannetje met een beetje boter zachtjes tot ze glazig wordt en lichtbruin gaat kleuren. Zet het vuur uit en laat het afkoelen.

Breng een grote pan met gezouten water aan de kook.

Meng de afgekoelde ui, de gehakte peterselie en de geraspte bergkaas door het ei-broodmengsel. Kneed het eens goed door en vorm er dan met je handen balletjes van, ongeveer zo groot als een pingpongballetje. Die laat je in het kokende water glijden. Leg het deksel op de pan en laat de Käseknödel 20 minuutjes trekken.

Smelt de boter in een koekenpan. Haal de Käseknödel uit het water met een schuimspaan, laat ze eventjes uitlekken en bak ze dan in de hete boter rondom bruin.

Zet de Käseknödel op tafel met b.v. gestoofde zuurkool, of met bieslooksaus en een salade. Käseknödel zijn ook heel lekker in een soepje, b.v. een heldere runderbouillon. Leg de knoedeltjes daarvoor in diepe borden en giet er de hete bouillon overheen.

 

Käseknödel
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *