Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Maronisuppe
Kastanjesoep

Aan het begin van de herfst verschijnen ze weer: de tamme kastanjes. Ze worden geroosterd of gekookt, verwerkt tot puree of gebruikt als vulling voor ganzen of kalkoenen of als bijlage bij wild zwijn of haas. Er wordt ijs, mousse, crème of andere desserts van gemaakt; ze worden geconserveerd in alcohol of in suikersiroop. Een bijzonder veelzijdige noot dus, de kastanje. In dit recept maken we er soep van.

Echt herfstig is ze, deze Oostenrijkse kastanjesoep. Gemaakt van gekookte kastanjes, sjalotten, een aardappel, witte wijn en slagroom. Romig, rijk en hartverwarmend. Lekker als voorgerecht bij b.v. een wildmenu, maar ook vegetariërs kunnen deze heerlijke soep met een gerust geweten naar binnen lepelen.

Kastanjesoep

Voor kastanjesoep hebben we nodig:
500 gr. gekookte en gepelde kastanjes
2 sjalotten
1 aardappel
1 el. boter
1 dl. witte wijn
½ l. groentebouillon
2 dl. slagroom
zout en peper
nootmuskaat
kaneel
bieslook

Kastanjesoep
Snij de sjalotjes klein. Verwarm de boter in een soeppan en bak de sjalotten en de kastanjes tot de sjalotten glazig worden. Giet er de witte wijn bij, breng het aan de kook en laat het even wat inkoken.


Ondertussen schil je de aardappel en snij je hem in kleine blokjes.

Kastanjesoep
Giet nu de bouillon in de pan, doe er de blokjes aardappel bij en breng het aan de kook. Laat het -onder af en toe roeren- een kwartiertje heel rustig koken op een klein vuurtje.


Pureer de kastanjesoep met je staafmixer, kruid het met peper, zout en nootmuskaat, roer er de slagroom door en zet de soep nog even op het vuur om goed door te warmen.

Kastanjesoep
Schep de soep op borden, strooi er een snufje kaneel over en wat fijngehakte bieslook.


Als garnituur kun je de kastanjesoep evt. bestrooien met croutons.

Terwijl je soep staat te pruttelen maak je die croutons natuurlijk even zelf. Dat gaat heel simpel. Snij wat oud witbrood in blokjes van 1 x 1 cm. Verhit wat boter in een koekenpan, doe er de broodblokjes bij en bak ze op een matig vuurtje goudbruin.

Kastanjesoep

 

Kastanjesoep
download dit recept

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *