Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Linzer Torte
Linzer taart

Het recept voor deze Linzer Torte komt voor het eerst voor in het “Buech von allerley Eingemachten Sachen, also Zuggerwerckh, Gewürtz, Khütten und sonsten allerhandt Obst wie auch andere guett und nützlich Ding etc. Durch die Frau Anna Margarita Sagramosin, geborne Gräffin Paradeiserin, mit grossen Fleisß mühe arbeit wie unkosten, vil Jar nach einander zusamen, geklaubt und beschreiben lassen”. Een kookboek dus, waar gravin Anna haar hele ziel en zaligheid in moet hebben gestoken, als je de titel mag geloven tenminste.

Het boek stamt uit 1653, en dat maakt het recept voor Linzer Torte het oudst bekende taartrecept ter wereld, en ontzenuwt meteen het verhaal dat steeds maar hardnekkig de kop blijft opsteken dat de Linzer taart niet Linzer heet omdat ze uit Linz komt, maar een bedenksel zou zijn van een Weense koekenbakker genaamd Linzer.

In tegenstelling tot de meeste taarten, waar het vooral de vulling is die de show steelt, gaat het bij deze Linzer torte toch vooral om de koek. Die is gemaakt van een deeg van gemalen amandelen, suiker en boter. Dat was destijds, in de 17de eeuw, waar de gewone burgerman zich moest behelpen met tarwemeel, reuzel en een lepel honing, pure en ongekende luxe. Destijds alleen weggelegd voor de vermogenden en hooggeborenen; vandaag de dag ook voor de kleyne luyden, zoals u en ik. Linzer Torte. Leve de democratie!

Linzer taart

Voor 1 overheerlijke Linzer Torte hebben we nodig:
250 gr. bloem
250 gr. boter
250 gr. suiker
250 gr. gemalen amandelen of hazelnoten
½ tl. kaneel
1 mespuntje kruidnagelpoeder
2 eieren
250 gr. aalbessengelei

(Traditioneel wordt de taart gevuld met aalbessengelei, maar een andere soort jam mag natuurlijk ook. Frambozen, bijvoorbeeld.)

3 el. brandewijn (cognac) of Himbeergeist

(Let op: geen Hollandse brandewijn, want die is niet gemaakt van druiven, maar van graan!)

2 el. poedersuiker

Linzer Torte
Kneed van de bloem, de boter, de suiker, de amandelen, de kaneel, het kruidnagelpoeder en 1 ei een deeg. Wikkel het in plasticfolie en leg het minstens 30 minuten in de koelkast.

Linzer Torte
Vet een springvorm in met een diameter van 28 cm. Haal het deeg uit de koelkast en rol 3/4 daarvan uit tussen keukenfolie, groot genoeg om de vorm van binnen mee te bedekken. Leg het in de vorm en werk het zo nodig met je vingers wat bij.

Linzer Torte
Verwarm de oven voor op 175ºC.

Linzer Torte
Meng de aalbessengelei met de brandewijn en verdeel het over de deegbodem. Rol de rest van het deeg uit en snij het in smalle stroken. Leg het kruisgewijs over de marmelade en druk het aan de randen vast. Klop het tweede ei met een vork los in een kommetje en bestrijk er de deegstroken mee. Schuif de taart in de oven en laat hem drie kwartier bakken.

Linzer Torte
De Linzer taart moet, om werkelijk lekker te smaken, een dag rusten. Kort voor het aansnijden met poedersuiker bestrooien. Slagroom mag erover, maar de taart kan prima zonder.

 


download dit recept

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *