Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Linzer Torte
Linzer taart

Het recept voor deze taart komt voor het eerst voor in het “Buech von allerley Eingemachten Sachen, also Zuggerwerckh, Gewürtz, Khütten und sonsten allerhandt Obst wie auch andere guett und nützlich Ding etc. Durch die Frau Anna Margarita Sagramosin, geborne Gräffin Paradeiserin, mit grossen Fleisß mühe arbeit wie unkosten, vil Jar nach einander zusamen, geklaubt und beschreiben lassen”. Een kookboek dus, waar gravin Anna haar hele ziel en zaligheid in moet hebben gestoken, als je de titel mag geloven tenminste.
Het boek stamt uit 1653, en dat maakt het recept voor Linzer Torte het oudst bekende taartrecept ter wereld, en ontzenuwt meteen het verhaal dat de taart een bedenksel zou zijn van een Weense koekenbakker genaamd Linzer. De taart komt uit Linz, en daarmee uit.

Linzer Torte 250 gr. bloem
Linzer Torte 250 gr. suiker
Linzer Torte 250 gr. gemalen amandelen of hazelnoten
Linzer Torte 1/2 tl. kaneel
Linzer Torte 1 mespuntje kruidnagelpoeder
Linzer Torte 250 gr. boter
Linzer Torte 2 eieren
Linzer Torte 250 gr. aalbessengelei

(Traditioneel wordt de taart gevuld meet aalbessengelei, maar een andere soort jam mag natuurlijk ook. Zelf gebruik ik liever frambozen. Vind ik lekkerder. Het is verdorie toch mijn eigen taart?!)

Linzer Torte 3 el. Himbeergeist (of brandewijn, maar geen Hollandse brandewijn, want die is niet gemaakt van druiven, maar van graan!)
Linzer Torte 2 el. poedersuiker

Kneed van de bloem, de suiker, de amandelen, de kaneel, het kruidnagelpoeder en 1 ei een deeg. Zet het 30 minuten in de koelkast.

Vet een springvorm in met een diameter van 28 cm. Haal het deeg uit de koelkast en rol 3/4 daarvan uit tussen keukenfolie, groot genoeg om de vorm van binnen mee te bedekken. Leg het in de vorm en werk het zo nodig met je vingers wat bij.

Verwarm de oven voor op 175ºC.

Meng de himbeermarmelade met de himbeergeist en verdeel het over de deegbodem.Rol de rest van het deeg uit en snij het in smalle stroken. Leg het kruisgewijs over de marmelade en druk het aan de randen vast. Klop het tweede ei met een vork los in een kommetje en bestrijk er de deegstroken mee. Schuif de taart in de oven en laat hem drie kwartier bakken.

De Linzer taart moet, om werkelijk lekker te smaken, een dag rusten. Kort voor het aansnijden met poedersuiker bestrooien. Slagroom mag erover, maar de taart kan prima zonder.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *