Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Makkaroni mit Käse
Macaroni met kaas

Of het werkelijk een authentiek Oostenrijks gerecht is, deze ovenschotel van macaroni met kaas, dat durven we niet te beweren, maar het was wel een van de lievelingsgerechten van Ludwig van Beethoven. Al evenmin van huis uit Oostenrijks, maar het was in Wenen dat hij het toppunt van zijn kunnen en de absolute wereldfaam bereikte. Misschien dat het met deze macaroni met kaas ook zo is gegaan?

Of Beethoven dezelfde pasta kreeg voorgeschoteld als de korte, kromme en holle dingetjes die wij als macaroni kennen, daarover zijn de meningen verdeeld. Experts menen te weten dat het ging om spaghetti, omdat de macaroni nog niet uitgevonden zou zijn. In het “Allgemeines Österreichisches Wiener Kochbuch” van Anna Hofbauer komen we echter een recept tegen voor “Italienische Maccaroni”, waarin als volgt licht op deze zaak wordt geworpen: “Dieselben haben die Form einer kleinen hohlen Röhre, und werden vom Nudelteig erzeugt.” Wat dus wil zeggen dat ze de vorm hebben van kleine, holle buisjes, die worden gemaakt van noedeldeeg. Het kookboek is uitgegeven in 1825, dus twee jaar voor de dood van de componist. Einde discussie.

Bijna kun je hem zien zitten, de Grote Meester, in zijn favoriete Wirtshaus voor een geurende, dampende schotel van deze macaroni, verheerlijkt het troostrijke, volle aroma van room en zijdezacht gesmolten bergkaas opsnuivend. “Alle Menschen werden Brüder, wo dein sanfter Flügel weilt…”

Beethoven

Voor Beethoven’s macaroni met kaas hebben we nodig:
500 gr. macaroni
2 eieren
2 eierdooiers
¼ l. volle melk
¼ l. slagroom of crème fraîche
250 – 350 gr. fijn geraspte Oostenrijkse Bergkäse (of anders Emmenthaler, Gruyère of Comté)
boter
nootmuskaat
zout en peper

Macaroni met kaas maak je zo:

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Macaroni met kaas
Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Daarin kook je de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Niet te lang, want ze moeten een beetje stevig -al dente- blijven. Ondertussen vet je een ovenschaal in met een lepel boter en rasp je de kaas.

Macaroni met kaas
Giet de gekookte macaroni af en laat het goed uitlekken. Klop de eieren, de dooiers, de melk en de slagroom in een schaal los.

Macaroni met kaas
Verdeel een derde van de macaroni over de bodem van de ovenschaal. Daarover strooi je een vierde van de kaas. Kruid het met zout, peper en vers geraspte nootmuskaat. Doe zo een tweede en een derde laag. Schenk het eiermengsel over de macaroni en strooi er het resterende ¼ van de kaas overheen. Verdeel er zo links en rechts flink wat vlokken boter over. Schuif de macaroni met kaas en al in de oven en bak het in 20 minuten goudgeel.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *