Gerechten uit de keuken van Oostenrijk
Krensuppe
Mierikswortelsoep
De mierikswortel is de witte penwortel van de mierik (Armoracia rusticana), een plant uit de kruisbloemenfamilie. De wortel, die veel vitamine C bevat, wordt veel gebruikt in de keukens van Centraal-Europa, zowel in Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije als Hongarije. In Duitsland staat de plant bekend als Meerrettich. Het oorspronkelijke verspreidingsgebied liep van Zuidoost-Europa tot West-Azië, waar mierikswortel in het wild vooral groeit op rivieroevers. Door haar populariteit als plant voor in de moestuin heeft ze zich verder kunnen verspreiden over heel Europa, en ook in de Verenigde Staten, Japan en Nieuw-Zeeland is ze helemaal ingeburgerd.
Voor deze romige en pittige vegetarische soep hebben we een stuk verse mierikswortel nodig. Rasp die wortel pas op het laatste moment, want de scherpe smaak, scherper dan de heetste mosterd, vervliegt snel.
Mierikswortelsoep maken we met:
50 gr. boter
2 el. bloem
½ l. groentebouillon
2½ dl. melk
1¼ dl. zure room
2 el. witte wijn
citroensap
zout
een stuk verse mierikswortel
1¼ dl. slagroom
1 lente-ui
2 sneetjes donker brood
Eerst maken we de croûtons. Snij het brood in dobbelsteentjes, bak het in de helft van de boter goudbruin en leg het apart.
Smelt de rest van de boter in de pan, doe er dan de bloem bij en schep het goed om, zodat de bloem al het vet opneemt. Giet er nu beetje bij beetje de bouillon en de melk bij, onder steeds roeren. Laat het even opkoken en zet het vuur dan uit.
Meng de zure room met de staafmixer door de soep en breng ze op smaak met witte wijn, citroensap en zout.
Pak nu je mierikswortel en rasp hem op een fijne rasp boven de soep. Doe er net zoveel bij tot het scherp genoeg is naar je smaak.
Klop de slagroom stijf. De helft gaat door de soep. Het lente-uitje snij je in dunne ringetjes.
Schep de soep op borden, leg er een dot slagroom op en garneer met de croûtons, nog wat geraspte mierikswortel en de lente-uitjes.