Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Kürbis-Erdäpfelpuffer
Pompoen-aardappelkoek

Pompoenen komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar dat zal niet de eerste plaats zijn waar een Oostenrijker aan zal denken als je het over pompoenen hebt. Stiermarken, daar groeien ze, die pompoenen. Velden vol. De pompoenpitolie die ze er daar van maken is -terecht- beroemd.

Hier een uiterst simpel receptje voor “Kürbis-Erdäpfelpuffer”; pompoen-aardappelkoek, kleine pannenkoekjes van een deeg van eieren, pompoen en aardappelen. Die eten ze in Stiermarken dan met een echte “Steierische Breinwurst”. Dat is een worst gemaakt van varkenshersenen, zwoerd, mager vlees, boekweit en wat kruiden zoals knoflook, peper en majoraan. Een ander soort worst zal er ook best lekker bij zijn.

Liever geen vlees vandaag? Met een flinke lepel zure room of kruidenkwark zijn deze pannenkoekjes beslist ook zalig.

Voor het deeg voor pompoen-aardappelkoek hebben we nodig:
500 gr. pompoen
500 gr. aardappelen
2 eieren
zout en peper
nootmuskaat

Schil en ontpit de pompoen en rasp het vlees grof. Schil de aardappelen, rasp ook die grof en druk er een beetje het vocht uit. Meng het met de eieren, zout en peper en wat nootmuskaat.

Verhit wat plantaardige olie in een koekenpan en schep er een lepel van de aardappel-pompoenmassa op. Vorm er een plat koekje van en bak het aan beide zijden goudbruin.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *