Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Erdäpfel-kürbisgnocchi
Aardappel-pompoengnocchi

Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, delen van het huidige Polen, Roemenië, Oekraïne, Montenegro, het noorden van Italië… het hoorde tot 1918 allemaal bij de Oostenrijkse dubbelmonarchie. Geen wonder dus dat sporen van de eetcultuur van al deze landen tot op de dag van vandaag terug te vinden zijn in de Weense keuken. Zo ook deze gnocchi. Uiteraard uit Italië, maar dan wel met pompoen uit Stiermarken.

Voor deze pompoen-gnocchi hebben we nodig:
500 gr. bloemige aardappelen
400 gr. muskaatpompoen (geschild en in blokjes)
2 eierdooiers
110 gr. parmezaanse kaas
180 gr. bloem
180 gr. griesmeel
olijfolie
nootmuskaat
knoflook
zout en peper
boter

pompoen-gnocchi
Schil de aardappelen en kook ze in licht gezouten water. Laat ze uitdampen en werk ze door de aardappelpers.

pompoen-gnocchi
Terwijl de aardappelen koken verpak je de blokjes pompoen samen met wat olijfolie, nootmuskaat, een teentje knoflook en zout en peper in een stuk aluminiumfolie. Zet het in de oven en laat het in drie kwartier op 140ºC. in het eigen sap gaar smoren.

pompoen-gnocchi
Mix het pompoenmengsel en meng het onder de gepureerde aardappelen. Meng er de rest van de ingrediënten (eierdooiers, bloem, griesmeel en kaas) beetje bij beetje doorheen. Maak van de zo verkregen deegmassa 2 cm. dikke rollen en snij ze in stukjes van 1½ cm. Vorm er met een vork gnocchi van en kook ze in gezouten water. Als ze boven komen drijven zijn ze gaar: laat ze onmiddellijk onder de koude kraan schrikken. Even laten uitlekken en dan bak je ze even aan in de boter.

pompoen-gnocchi
Deze gnocchi zijn lekker als hoofdmaaltijd met b.v. wat kaas, ham en room, of als bijgerecht bij b.v. vlees, en dan vooral bij wild.

Ongekookt kun je de gnocchi prima invriezen.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *