Gerechten uit de keuken van Oostenrijk
Steierische Kürbissuppe
Pompoensoep uit Stiermarken
De pompoen waarmee we deze soep maken, die komt niet uit Stiermarken. De Steirische Ölkürbis, waarvan de -terecht- fameuze pompoenpitolie wordt gemaakt, heeft waterig vruchtvlees dat eigenlijk nergens naar smaakt. Voor de pompoensoep nemen we dus wat anders, bijvoorbeeld zo’n vrolijk oranje hokkaido. Om de naam, Steierische Kürbissuppe, toch te rechtvaardigen geven we de pompoensoep op het laatste moment voor ze aan tafel gaat een scheutje pompoenpitolie mee. Maar dan natuurlijk wel Steirisches Kürbiskernöl, de echte, uit Stiermarken. Dat geeft de soep een boost van jewelste. Wil je er helemaal een feestje van maken, bestrooi ze dan ook met wat gehakte en geroosterde pompoenpitten. Niet die uit je hokkaido-pompoen, want die pitten hebben een houtachtig omhulsel waar je gegarandeerd je vullingen op kapot gaat bijten. Pitten van de Steirische Ölkürbis, de oliepompoen, die moeten we hebben, want daar zit alleen een heel dun, zacht vliesje omheen.
Voor deze pompoensoep uit Stiermarken hebben we nodig:
750 gr. pompoenvlees
1 ui
2 tenen knoflook
1 el. olie
½ l. groentebouillon
½ tl. gemalen karwij
½ tl. majoraan
zout en peper
200 gr. room
1 bosje bieslook
pompoenpitolie (Steirisches Kürbiskernöl)
Voor het maken van deze pompoensoep ga je zo te werk:
Snipper de ui en fruit hem heel rustigjes glazig in de olie.
Ondertussen maak je de pompoen schoon: snij met een scherp mes de schil weg, snij het ding doormidden, verwijder het zaad en de zaadlijsten en snij het pompoenvlees in blokjes. Hak de knoflooktenen fijn en doe ze samen met de blokjes pompoen bij de uien. Laat het een paar minuutjes meebakken. Giet er dan de bouillon overheen, doe er de majoraan en de karwij bij en breng de soep aan de kook. Laat het een half uurtje zachtjes koken.
Pureer de pompoensoep met een staafmixer. Roer er de room door, pureer het nog eens kort, en laat het dan nog eens 2 minuutjes pruttelen. Proef af op zout en peper.
Bestrooi de pompoensoep voor het serveren met wat gehakte bieslook en sprenkel er een lepel pompoenpitolie overheen.
Pompoenpitolie is ook in andere gerechten zeker de moeite waard om eens te proberen. Je gebruikt het om de smaak van b.v. soepen, stoofschotels of salades mee te verfijnen. Maar pas op: altijd mondjesmaat. Niet alleen omdat het bepaald niet goedkoop is, maar ook omdat de smaak al snel gaat overheersen. Voeg het aan warme gerechten pas op het allerlaatste moment toe: laat het beslist niet meekoken.