Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Kürbisstrudel mit Wurst
Pompoenstrudel met worst

Een hartige strudel met een vulling van pompoen, uien en harde worst. Een frisse, romige knoflooksaus maakt het feest compleet.

Voor deze pompoenstrudel met worst hebben we nodig:
4 vellen filodeeg
750 gr. pompoenvlees
2 uien, fijn gesneden
2 el. olie
100 gr. harde worst (in blokjes gesneden)
2 eieren
1 bosje peterselie
zout en peper
gemalen karwij
2 el. pompoenpitten
boter

en voor de saus:
200 gr. zure room
1 gehakte teen knoflook
zout en witte peper
pompoenpitolie (Kürbiskernöl)

Pompoenstrudel met worst
Verhit de oven voor op 180ºC.

Pompoenstrudel met worst
Bak de uien en de blokjes worst in wat olie aan. Doe er de pompoen bij, kruid het met zout, peper en karwij en laat het in ongeveer 5 minuten zacht worden. Laat het afkoelen.

Pompoenstrudel met worst
Als het afgekoeld is klop je 2 rauwe eieren door het mengsel. Leg een vel filodeeg op een keukendoek. Bestrijk het met gesmolten boter en leg er het tweede vel filodeeg dwars (90º gedraaid) op. Verdeel de helft van de vulling over het deeg. Sla beide uitstekende kanten van het onderste vel deeg om over de vulling en rol het met behulp van de keukendoek op. Leg de rol slaksgewijs in een met boter ingevette pan. Doe zo ook met de andere twee vellen. Bestrijk het deeg met boter en strooi er de pompoenpitten overheen.

Pompoenstrudel met worst
Bak de strudel in de voorverwarmde oven in ongeveer 25 minuten goudgeel.

Pompoenstrudel met worst
In de tussentijd maak je de knoflooksaus: gewoon de fijngehakte knoflook door de room roeren, kruiden met zout en peper en een klein scheutje pompoenpitolie.

Pompoenpitolie is ook in andere gerechten zeker de moeite waard om eens te proberen. Je gebruikt het om de smaak van b.v. soepen of salades mee te verfijnen. Maar pas op: altijd mondjesmaat. Niet alleen omdat het niet echt goedkoop is, maar vooral omdat de smaak al snel gaat overheersen. Voeg het aan warme gerechten pas op het allerlaatste moment toe en laat het beslist niet meekoken.

Als je wel graag pompoen maar liever geen vlees in je strudel hebt dan is hier nog een recept voor een vegetarische pompoenstrudel.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *